vi_publicerar/pressmeddelanden
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Ispafonster(1).jpg

Rurik Räka och Ulrik Ullhandskrabba spred östersjökunskap till båtfarare

06.07.2010 kl. 13:15
Rurik Räkas Östersjöäventyr gästade i dag Nagu gästhamn. Barnen fick leka Östersjöbiologer medan föräldrarna fick aktuell miljöinformation från Natur och Miljö.
-Barnen älskar att blöta ner händerna och är otroligt nyfikna och intresserade, men för många är undervattensvärlden helt obekant. Att få uppleva undervattensnaturen med alla sinnen är första steget mot att älska och respektera Östersjön, säger Lena Avellan, vattenvårdsexpert på Natur och Miljö.

Ullhandskrabban Ulrik, som är stor som en hand, väckte skräckblandad förtjusning bland barnen. Ulrik har hittats i Naguvattnen men hör egentligen inte hemma i Östersjöns naturliga ekosystem. Ullhandskrabban är en av många invandrararter i Östersjön. Ingen vet exakt när den första ullhandskrabban anlände till Östersjön och hur många de är idag. Antalet invandrararter ökar hela tiden. När fartygen blir större och snabbare, får allt fler djur snålskjuts tvärs över oceanerna. Invandrararter som etablerar sig i en ny miljö kan snabbt växa i antal vilket kan leda till att balansen i ekosystemen förändras.

Medan barnen lärde sig om vattennaturen tillsammans med Rurik Räka och hans vänner kunde föräldrarna bekanta sig med Natur och Miljös material om muddring och andra hot mot Skärgårdshavets unika miljö. Stugägare har frågat om förordningen om avloppsrening.

Natur och Miljö har utrett hur förordningen hittills har tillämpats. Resultatet är alarmerande: Väldigt många fastighetsägare har skjutit fram nödvändiga beslut om att förbättra avloppsreningen. Tyvärr finns det också en del som är oroliga i onödan. Om man har komposterande toalett och använder fosfatfria tvättmedel är den dagliga mängden näringsämnen i avloppsvattnet så liten, att man inte behöver installera dyra reningsanläggningar. Den bästa avloppslösningen är att förebygga föroreningen, anser Natur och Miljö.

På onsdag fortsätter Rurik Räkas Östersjöäventyr i Korpoström.

Rurik Räkas turnétidtabell:

ti 6.7 kl 10-16 Nagu gästhamn
on 7.7 kl 10-16 Skärgårdscentret Korpoström
fre-lö 9-10.7 kl 10-16 Hangö Sea&Beach
on-to 14-15.7 kl 12-18 Mariehamn, Ålands sjödagar
lö 17.7 kl 11-16 Lovisa, Båtfestivalen Small Ships' Race
lö 24.7 kl 9-12 Pellinge sommartorg
må 26.7 kl 10-16 Ekenäs Naturum
on 28.7 kl 15-20 Helsingfors, Skifferholmen HSS

Mera information:

Lena Avellan, vattenvårdsexpert: tfn 045 2700 314