vad_vi_gor/miljofostran
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Vinter Viktrask-Pickala a.jpg

Se undervattensvideo

Våra 10 undervattensvideor utarbetade för skolelever i samråd med biologilärare finns nu på YLE:s webbsajtl Vetamix. De är Filmade på olika håll i Svenskfinland.


Miljöprogrammet Grön Flagg
för skolor och daghem

Fr.o.m. läsåret 2017-18 sköts Grön Flagg av FEE Suomi

Pressmeddelanden

Tre nya skolor får utmärkelsen Grön Flagg

24.05.2016 kl. 06:04

Kom och se hur vi är helt pihalla på finska

27.01.2016 kl. 16:13

Barnen protesterar för Östersjön

03.03.2015 kl. 09:59

Hissa Grön Flagg för miljömedvetna elever!

16.12.2014 kl. 11:31

Tänk på varandra den andra i andra

31.01.2014 kl. 11:54

Barnen protesterar för Östersjön

03.03.2015 kl. 09:59
"Vi tycker att alla skol- och förskolebarn i Finland tillsammans ska planera en protestdag för att vuxna ska förstå att de måste göra något för att skärgården ska bli räddad."
Så skrev syskonen Vera och Isak Meriläinen i sin insändare i Hufvudstadsbladet i fjol, och nu blir deras uppmaning verklighet. De här unga miljökämparnas vädjan har vuxit till ett projekt, Barnens Östersjöprotest – Lasten Itämeriprotesti. Alla barn och unga som i likhet med Vera och Isak vill att Östersjön ska bli renare, så att man kan simma i havet sommaren igenom, kan delta.

Barn och unga berörs av att Östersjön är förorenad, men deras röster hörs sällan i debatten om skydd av Östersjön.  Barnens Östersjöprotest vill ändra på det här missförhållandet genom att ge barnen rum och möjlighet att uttrycka sig.

Under våren pågår protesten på nätet.

- Kom med alla barn! Skicka in t.ex. teckningar, foton, videohälsningar, frågor till politiker eller sånger. Vi samlar dem på projektets hemsida www.ostersjobarnen.fi. Och sammanställer en kravlista som skickas till den nya riksdagen, berättar projektledare Erika Weckström.

Målsättningen är att få politiker och andra ansvariga vuxna att ta krafttag för att Östersjön ska bli renare.

Projektet erbjuder skolbesök av Östersjöambassadörer som berättar för eleverna om läget i Östersjön och inspirerar barnen till att komma med och påverka. Vi erbjuder hjälp åt klasser i att skriva egna sånger om Östersjön. Projektet riktar sig i första hand till skolor och förskolor, men också enskilda barn är varmt välkomna att delta!

Barnens Östersjödemonstration – Lasten Itämeriprotesti förverkligas av Natur och Miljö r.f. Projektet har kommit igång med bidrag av en privatperson och ett understöd av Ålandsbanken, men mera finansiering behövs. Projektet är tvåspråkigt.

Vera och Isak berättar gärna mera om sitt initiativ!

 

Kontakter:
Projektledare Erika Weckström  tel. 044 500 6719