vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar ormbunksrotfjaeril.jpg

Har du för mycket svamp?

Lägg svamparna över varmluftsblåsaren i bilen, ställ in dem med gummistövlarna i torkskåpet, rikta in fläkten på full fräs mot dem i några timmar och håll dem sen i helöppen ugn i 40 grader över natten.

På nätet flippar svampfreakarna ut med ohållbara, men ibland goda torkningstips.

Vad är miljömässigt bäst: att torka eller frysa ner svampen man plockat?

Elina Ovaskainen, energirådgivare vid Motiva, rekommenderar torkning. Den stora energiboven är förvaring av produkter i kallskåp eller kylskåp.

Men det finns torkning och torkning.

– Det gäller att utnyttja energi som annars går förlorad och inte torka svamp i en gammaldags ugn med ugnsluckan öppen.

– Den allra bästa platsen är ovanför kylskåpet, tipsar Ovaskainen.

Om du har ett köksskåp ovanför kylskåpet bör det ha luftöppningar, vilket gör att luften cirkulerar. Då torkar svampen fint där inne. Är skåpet helt tillslutet kan det löna sig att fixa till det – inte bara med tanke på svampen. Enligt Motiva kan ett kylskåp med otillräcklig ventilation dra hela tre gånger mera el än ett som är rätt placerat.

 

Rensa och skiva de större svamparna (2–3 millimeters skivor) och lägg dem på en bricka täckt med tidningspapper eller ännu hellre på ett upplyft myggnät så att de också luftas underifrån. Du kan trä upp svampen på snören som du hänger ovanför kylskåpet. Använd en bred nål. Har du få svampar och mycket tålamod kan du gärna placera torkade makaroner på snöret mellan svamparna. Det är en risk för att svampen ruttnar i stället för att torka om skivorna glider ihop.

En alternativ plats är pannrummet eller en varm vind. Ett badrumsgolv med golvvärme är inte att rekommendera av hygieniska skäl. Tillsammans med stövlar är också no no. Att torka svamp hängande ovanför datorn lär fungera bra. Bastutorkning med start i eftervärmen är en utmärkt metod.

– Se bara till att det inte är för varmt, säger Ovaskainen. Ren vid 50 grader börjar svamparna stekas, så 40 grader är idealet.

Tyvärr fungerar det inte lika bra att torka alla svampar. Kantareller blir tråkiga.

– Har du en modern, energisnål frysbox som ändå står på så tycker jag nog det är helt ok ur energisynvinkel att frysa ner svampen, menar Ovaskainen.

Stek upp svampen och kyl den snabbt, till exempel på balkongen. Sätt aldrig in varm eller ljum svamp i frysen eller kylskåpet. Svampen avger fukt och det bildas is som gör att elkonsumtionen ökar.

 

Ovaskainen påminner oss också om att komma ihåg att trycka på infrysningsknappen och berättar att det faktiskt sparar energi, trots att förbrukningen momentant ökar. I Motivas energiguide för hemmet betonas vikten av att inte ha frysen för kall. –18 grader är lämpligt. För varje grad lägre än det ökar energiförbrukningen med omkring 5 procent. Om det är möjligt så är det smart att placera frysboxen i ett halvuppvärmt utrymme. Då förbrukar apparaten bara hälften så mycket energi som annars. Står den bredvid en spis, en diskmaskin eller ett värme-element förbrukar den 10–20 procent mer än normalt.

Torka eller frys in svampen med hjärna – eller ännu hellre: Ät den färsk! Då sparar du mest energi och då smakar den bäst.

 

Henrika Mercadante, Finlands Natur nr 3/2017