vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Kuusamoruska2.jpg

De tar din gamla hårtork

Känner du till den där hyllan eller hörnet i skåpet vid namn ”På väg till sopstationen sen när jag hinner – eller vart ska de föras?”. Där samlas det allt från söndriga klockor till suspekta elektriska grunkor, batterier och lampor som kanske är miljöfarliga – eller så inte. Allt det där besvärliga som nog säkert inte får kastas i blandavfallet.

 

Nu kan du tömma hyllan och ta ditt småskaliga EE-avfall, det vill säga el- och elektronikavfall till matbutiken och bli av med det – bara butiken är tillräckligt stor. Från och med i maj i år får konsumenter avgiftsfritt återlämna EE-avfall vars yttre mått inte överstiger 25 centimeter till vilken stor dagligvaruhandel som helst som säljer EE-apparater utan att vara tvungna att köpa nya. Om det är fråga om en affär som huvudsakligen säljer livsmedel måste den vara minst 1 000 kvadratmeter för att vara tvungen att ta emot avfallet. Alternativt får man föra EE-avfall till specialaffärer, till exempel hemelektronikaffärer eller järnaffärer som är minst 200 kvadratmeter stora.

En gammal apparat ska returneras utan förpackning eller handbok, dammsugare utan damm-sugarpåsar, skrivare utan bläck- eller färgkassetter och alla apparater utan lösa delar som inte är EE-avfall.

 

Jag gjorde ett experiment och gick med en gammal söndrig baby-phone till Stockmanns varuhus i Helsingfors. Jag skickades direkt ner till elektronikavdelningen och med ett vänligt leende tog expediten emot skräpet som jag av lättja haft liggande i skåpet i fyra år.

Är det bara jag som inte har märkt att det är så här lätt att föra tillbaka EE-skräp? 

Mari Koskinen som är miljö-specialist på Stockmann berättar att de i flera år har tagit emot kundernas EE-avfall och att de inte har märkt någon boom efter lagändringen. Årligen skickar Stockmann omkring 60 flak med EE-avfall till återvinning. Ibland fulla – ibland ganska tomma.

– Då vi har något särskilt erbjudande på elapparater ser vi att avfallsmängden som kunderna hämtar in växer, men få hämtar in EE-avfall utan att köpa något annat i stället, berättar Koskinen.

–Hur noggranna är ni med de yttre måtten? Om jag hämtar en stor, gammal tvättmaskin till Stockmann i Helsingfors, tar ni emot den även om jag vägrar köpa en ny?

– Om du klarar av att släpa upp en tvättmaskin ur parkeringsgaraget och in till varuhuset är det redan en bedrift i sig och det måste belönas med att vi tar emot den, skrattar Koskinen. Du kan få vänta lite innan du blir av med den, men vår princip är att vi inte skickar iväg våra kunder, utan tar emot allt – också lite större EE-avfall.

 

Har du en avfallsstation i närheten av ditt hem går det naturligtvis lätt att föra EE-avfallet dit, avgiftsfritt. Är du osäker på var närmaste station ligger eller vart du ska föra avfall av olika slag så går det enkelt att gå in på www.kierratys.info.

Här slår du in din adress och vad du vill bli av med och du får en karta med de närmaste stationerna. Tyvärr fungerar sökningen bara på finska. Information om EE-avfall på svenska finns på adressen www.serkierratys.fi/sv

 

 

Henrika Mercadante, Finlands Natur nr 3/2013