vad_vi_gor/klimatpiloterna/utmaningar/3_ekonomisk_korstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Host amiral ronnbar.jpg

Kör ekonomiskt med Pippi

 

Planera dina bilfärder så du inte kör onödigt och håll hastighetsbegränsningarna. Fler goda råd finns här.

Ekonomisk körstil med Borgå Bilskola

Genom små förändringar i sättet att köra kan du minska den mängd bränsle din bil drar. För att på riktigt minska Klimatpiloternas bränsleförbrukning fick alla Klimatpiloter gå en kurs i Ekonomisk bilkörning på Borgå Bilskola med Miko och Helen Högström. Under lektionen fick eleven först köra som vanligt och sedan förklarade läraren hur bränslet kan sparas. Därefter körde eleven en lektion till under goda råd av Bilskolläraren. Alla elever lyckades minska sin bränsleförbrukning. De som minskade mest fick ner förbrukningen med hela 26 %!

Goda råd för att spara bränsle är att planera rutten, vara lätt på gasfoten då du kör men accelerera snabbt, åka med hög växel och motorbromsa. Miko underströk också att det är viktigt att använda motorvärmare om det är kallt. Redan vid + 5 grader är den till nytta och vid riktigt kalla temperaturer drar bilen en kaffekopp mer bränsle vid starten om man inte använder motorvärmare.

Ett par veckor efter lektionen träffade jag en av Klimatpiloterna och han berättade glädjestrålande att han har lyckats dra ner sin bils bränsleförbrukning så mycket så numera kör han 100 km mer på en tank. Den här utmaningen sparar alltså både plånbok och miljö.