vi_publicerar/pressmeddelanden
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Vinter talgoxar.jpg

Fiskdemonstration under den glittrande ytan

29.06.2011 kl. 11:59
Vad skulle ske om fiskarna i Östersjön kunde tala, ordna demonstrationer eller om de fick ett alternativ till inhemskt grumligt vatten och alger? Sillarnas försäljningsbyrå har lösningen: Fina fiskar – fly! Köp en havslott i södern. Men det nappar varken fiskarna eller Natur och Miljö på.
Natur och Miljö inbjuder i stället barn och vuxna till turnén ”Under den glittrande ytan” i Hangö, där vi samarbetar med Unga Teatern och DOT. Det blir ett fantasiäventyr i form av interaktiv teater för barn mellan 5 och 10 år och verklighet i form av video och fotografier från havsbottnarna i Ingå och Hangö för de vuxna. Vi presenterar en okänd värld som vi tillsammans bör värna om, för att både vi och fiskarna ska kunna njuta av den.

Undervattensvideo för vuxna
Upptäck hur undervattensvärlden ser ut just nu och just här. Under Natur och Miljös turné ”Under den glittrande ytan” filmar och fotograferar två dykare undervattensnaturen på olika orter i Svenskfinland och visar upp materialet för alla nyfikna. Nu har vi nått Hangös långa sandstränder. Få har sett hur sanden fortsätter under ytan och skapar mångsidiga bottnar där bandtången vajar med strömmarna, men nu får alla en chans titta in i tångräkornas och tångsnällornas hem. Natur och Miljö lyfter samtidigt fram lokala miljöfrågor och ger alla en möjlighet att ställa frågor till vår dykande vattenvårdsexpert.

Interaktiv teater för barn mellan 5 och 10 år
Barnen får följa med på en fantasiresa ner i undervattensvärlden tillsammans med Siken Cecilia och Abborren Ebba, när Unga teatern och DOT framför den interaktiva pjäsen ”Östersjöns riddare” klockan 11:00, 12:00 och 13:30. Pjäsen är 35 minuter lång, med start i Natur och Miljös tält i Östra hamnen, nära HSF. Barnen förvandlas till fiskar och beger sig tillsammans ut för att rädda Östersjön. Handlingen baserar sig på Karin Henrikssons berättelse som planeras att ge ut som bilderbok. Som bilaga skickar vi brevet från Sillarnas marknadsföringsbyrå som barnen får se innan pjäsen börjar.

För journalister
Vi kommer att dyka i skärgården mellan Ingå och Hangö ännu i dag och i morgon. Fältarbetet kan påverkas av väderförhållandena. Journalister får gärna följa med under dykningarna. På de andra orterna dyker vi ett par dagar före varje publiktillfälle. Kontakta oss i god tid om ni är intresserade av att följa med ut i fält.

Vi delar gärna med oss av både undervattensbilder, -video och ljudspår som får användas fritt, men behöver få veta i vilket format ni vill ha dem minst en dag i förväg och också om ni vill få materialet på DVD eller om ni hämtar en egen extern hårdskiva.


Kontaktperson: Lena Avellan, vattenvårdsexpert, tfn: 045 2700 314, lena.avellan@naturochmiljo.fi