vi_publicerar/pressmeddelanden
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Gullpudra.jpg

Vem hittar första tussilagon?

10.03.2011 kl. 12:00
Natur och Miljö uppmanar såväl gammal som ung att gå ut i naturen och se sig omkring. För nu startar kampanjen Följ med våren, där alla kan delta.

Natur och Miljö uppmanar såväl gammal som ung att gå ut i naturen och se sig omkring. För nu startar kampanjen Följ med våren, där alla kan delta.
Det gäller bara att hålla ögonen öppna och spana in de första flyttfåglarna, att märka när blommorna slår ut och när djuren vaknar efter vintervilan. Att skriva ner iakttagelserna går snabbt på en färdig blankett med bilder av ett fyrtiotal arter.

- Utmana dina vänner och släktingar på andra orter: Vem ser den första svalan? Var väcker solen den första tussilagon? Målet med Följ med våren är att sprida upptäckarglädje och samtidigt kunskap om naturen, berättar Natur och Miljös miljövårdschef Martina Reinikainen.

Allmänhetens iakttagelser samlas in via sms, per post eller e-post och ger en bild av hur våren framskrider i olika delar av landet, från år till år. På Naturhistoriska centralmuseet sparas observationerna i forskningssyfte och kan användas till att t.ex. studera hur klimatförändringen påverkar naturen i Finland.

Följ med våren är Luonto-Liittos kampanj, som i årtionden har lockat finländare ut i skog och mark. Natur och Miljö ansvarar för den svenskspråkiga kampanjen.
Det gäller alltså att skriva ner datum och var man ser en art första gången. Därtill kan man under sju fastslagna veckoslut notera hur talrikt de olika arterna förekommer. Veckosluten är: 12-13.3, 26-27.3, 9-10.4, 23-24.4, 7-8.5, 21-22.5 och 4-5.6.

Blanketter kan beställas av Natur och Miljö, tfn 09 6122290, kansliet@naturochmiljo.fi
Det går också att skriva ut en blankett som hittas på webbsidan www.naturochmiljo.fi eller att fylla i en elektronisk blankett på adressen http://www.hatikka.fi/kevatseuranta/sv.php.

Det lottas ut två presentkort á 100 € till butiken Retkiaitta bland alla som deltar i Följ med våren. YLE:s Aamu-tv uppmärksammar kampanjen och ger ett sammandrag av de elektroniskt returnerade observationerna klockan 7.45 varje torsdag efter våruppföljningsveckosluten. Fotografier med koppling till temat kan skickas till Finlands naturskyddsförbunds webbsida www.ikkunasuomenluontoon.fi

Maria Hällfors, kampanjkoordinator, Luonto-Liitto, tfn 044 331 34 31, maria.hallfors@luontoliitto.fi
Martina Reinikainen, Miljövårdschef, Natur och Miljö, tfn 040 544 849, martina.reinikainen@naturochmiljo.fi