vi_publicerar/pressmeddelanden
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Tussilago.jpg

Kom och se hur vi är helt pihalla på finska

27.01.2016 kl. 16:13
”Mamma, jag vill inte mera gå till fotisen för de talar bara finska, så det är inte roligt”, är en kommentar Natur och Miljö vill förpassa till historien.
Välkommen till Natur och Miljös monter på Educa mässan i Helsingfors den 29.1.2016 för att höra hur vi börjat riva murarna mellan språkgrupperna i vårt treåriga projekt Natur & Språk.

 

När:           29.1.2016
Var:           Educa mässan i Messukeskus i Helsingfors
                  Natur och Miljös monter i hall 6 bås h 117

 

Barn ska inte behöva väljer bort hobbyn på språklig grund, anser Martina Uotinen, koordinator för Natur & Språk. T.ex. simma kan man göra på vilket språk som helst. Bara ledarna vet hur de ska arbeta med grupper av barn med olika modersmål.

 

På mässan får du bekanta dig med hur vi utvecklar metoder för språkinlärning under våra tvåspråkiga läger ute i naturen. Nu ska barnen få hjälp med att mötas över språkgränserna. Vi samlar ihop våra erfarenheter till en handbok om språkmedveten fritidsverksamhet för organisationer som arrangerar fritidsverksamhet för barn. Metoderna utvecklas i samarbete med Helsingfors universitets pedagoger och den finskspråkiga ungdomsorganisationen Luonto-Liitto.

 

Språkinlärning står också i fokus för Kvarkens naturskola som har lyft ut lektionerna i finska i naturen och tagit in glädje och lek i dem. I programmet Ihan pihalla smälter naturkunskap och finska samman till en helhet. Hur det kan gå till får du också ett smakprov på under mässan.

 

Fredagen 29.1 kl. 14.00 berättar docent Anna Slotte, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet om Natur & Språk – Kaksi kieltä ja luonto, metoder och initiala forskningsresultat från lägren 2015. 

 

Fredagen 29.1 kl. 12.00 ger naturskollärare Maria Svens från Kvarkens naturskola smakprov på Ihan pihalla – helt ute på finska, undervisning i finska utomhus. 

 

Tilläggsinformation:

Martina Uotinen, koordinator för Natur & Språk. Tfn 045 2700 317

Maria Svens, naturskollärare i Kvarkens naturskola. Tfn 045 3296220