vi_publicerar/pressmeddelanden
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Var E_versicolora hona.jpg

Republiken Finlands president Sauli Niinistö fick en korg med ekogrönsaker och seitanskinka

20.12.2012 kl. 12:17
Elva miljö- och djurskyddsorganisationer överräckte idag en korg fylld med ekologiska rotsaker, grönsaker och en seitanskinka till Republikens president Sauli Niinistö på Talludden. Det var första gången en ekogrönsakskorg överräcktes till presidenten inför julen. Organisationerna önskade presidentparet en god jul och god hälsa under det nya året.

– Rätter gjorda av rotsaker, potatis och grönsaker har länge hört till det traditionella finländska julbordet. Seitan som tillverkas av gluten från vete är ett djur- och naturvänligt alternativ till skinka. Seitan innehåller rikligt med protein, berättar Päivi Hagner som är initiativtagare till grönsakskorgen.

Vegetarisk mat är läcker och har dessutom en positiv inverkan på människornas, djurens och naturens välmående såväl i Finland som annanstans i världen. Intresset för vegetarisk mat och ekologisk livsmedelsproduktion ökar hela tiden.

 

– Genom att välja ekologiska grönsaker och rotsaker hjälper man till att bevara den finländska naturen ren och mångsidig, säger Luonto-Liittos generalsekreterare Leo Stranius.


Det är enkelt att tillreda hälsosamma rätter av grönsaker. Genom att äta vegetarisk mat kan man förebygga övervikt, samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det viktigt att ge finländarna exempel på hur inhemska grönsaker kan användas ofta och mångsidigt. En mångsidig vegetarisk kost är hälsosam och innehåller viktiga proteiner, kolhydrater, fetter, fibrer, vitaminer, spårämnen och mineraler.

– Intresset för djurens välfärd får hela tiden större uppmärksamhet. Många har blivit förfärade över hur produktionsdjuren behandlas och hurdana förhållanden de lever i. Också det minskade livsutrymmet för de vilda djuren i naturen väcker oro. Miljövänlig ekoproduktion och vegetarisk mat främjar både djurskyddet, miljöskyddet och människans hälsa, kommenterar Animalias verksamhetsledare Kati Pulli.


Genom att välja produkter från växtriket stöder man också finländska odlare. Jordbruket är en basnäring som har en viktig roll för den nationella självförsörjningen. Under det gångna året har det förekommit både allvariga översvämningar och katastrofal torka på olika håll i världen, vilket har gjort att skördarna har minskat eller förstörts. En aktuell fråga är hur maten skall räcka till för alla under de kommande åren. Genom att gå in för vegetarisk kost sparar man naturresurser eftersom en åker kan förse antingen en köttätare eller alternativt tolv vegetarianer med föda.

Organisationerna som överräckte grönsakskorgen arbetar hårt för att främja djur- och naturskydd och en vegetarisk diet. Genom att överräcka en korg med ekogrönsaker till republikens president vill organisationerna lyfta fram olika positiva sidor med vegetarisk mat. En förhoppning är att presidenten skulle se människornas, djurens och naturens välmåga som viktiga frågor och bidra till att föra fram vegetarisk mat som ett alternativ vid högtidliga tillfällen såsom under julen.

Korgen med ekogrönsaker och seitanskinka överräcktes till Republiken Finlands president av djurrättsorganisationen Fauna, djurskyddsförbundet Animalia, Greenpeace, Helsingfors djurskyddsförening, Luonto-Liitto, Jordens vänner, Natur och Miljö, Finlands djurskyddsföreningars förbund, Finlands Naturskyddsförbund, Veganförbundet och WWF Finland.

Mer information:
Päivi Hagner, initiativtagare till ekokorgen, tfn 045 1035 957
Leo Stranius, generalsekreterare, Luonto-Liitto, tfn 040 754 7371
Kati Pulli, verksamhetsledare, djurskyddsförbundet Animalia, tfn 050 384 5072
Elina Manninen, styrelsesekreterare, djurrättsorganisationen Fauna, tfn 050 5384777
Tapio Laakso, programchef, Greenpeace Finland, tfn 040 181 6559
Hannele Luukkainen, ordförande, Helsingfors djurskyddsförening HESY,
tfn 040 547 7770
Anni Kiviranta, vice ordförande, Jordens vänner i Finland, tfn 050 43 23 500
Bernt Nordman, verksamhetsledare, Natur och Miljö, tfn 045 2700313
Helinä Ylisirniö, verksamhetsledare, SEY Finlands Djurskyddsföreningars förbund,
tfn 050 3712740
Matti Nieminen, informationschef, Finlands Naturskyddsförbund, tfn 050 564 2283
Riina Simonen, vice ordförande, Veganförbundet, tfn 044 567 3656
Liisa Rohweder, pääsihteeri, WWF Finland, tfn 040 840 7461