vi_publicerar/pressmeddelanden
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Host myrdimma.jpg

Natur och Miljö drar en lans för miljöbildning

25.06.2012 kl. 11:31
”Allt ska ske just i den här skogen, under ett år” bestämde Heikki Willamo.
Fotografiutställningen Skogsåret är en beskrivning av årscykeln i skogen, av en mänskas känslor i skogens stillhet och en berättelse om mänskans förhållande till naturen.
Heikki Willamo rörde sig i en 200 hektar stor fredad skog i södra Finland. Han fotograferade, undersökte skogen och arterna, njöt av rofyllda skogsdagar och huttrade under iskalla månskensnätter, medan han funderade på livet i skogen. De svartvita fotografierna lyfter på ett fängslande och berörande sätt fram skogens skönhet, stämningen och den dramatiska kontrasten mellan ljus och skuggor.

Med Willamos utställning, som öppnas i dag i Kristinestad, inbjuder Natur och Miljö publiken till dialog om mänskans förhållande till naturen.

- Konstnärerna har en viktig roll i miljödebatten. Bilder kan öppna våra ögon för sådant vi själva inte sett.  Starka konstupplevelser ger impulser till eftertanke och engagemang i det som sker i omgivningen, förklarar Bernt Nordman, verksamhetsledare för Natur och Miljö.

Utställningen Skogsåret har producerats inom ramen för ett flerårigt miljöbildningsprojekt som genomförs av Natur och Miljö och Landsbygdens bildnings- och kulturförbund (på finska Maaseudun sivistysliitto). Natur och Miljö ansvarar för den svenskspråkiga verksamheten inom projektet som bär namnet Känn landskapet. Projektet rör sig i gränslandet mellan natur, kultur och vetenskap och understöds av Svenska kulturfonden.

Willamos utställning visas på Fotogalleriet vid Bottenhavets sjukhus. Värden Bottenhavets naturfoto har sedan 2011 jobbat med konst- och naturupplevelser i sjukhusmiljö.

- Vi vill lyfta in naturen och kulturen där mänskor rör sig. På det sättet når naturfrågor ut till en stor publik, berättar Bo-Göran Lillandt.

För mer information:

Bernt Nordman, Natur och Miljö, verksamhetsledare
045-2700 313

Riikka Wallin, Natur och miljö, producent
040-5412 295

Bö-Göran Lillandt, Bottenhavets naturfoto
040-7372 473

www.ymparistosivistys.fi/sv
www.naturochmiljo.fi