vi_publicerar/pressmeddelanden
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Viporisnon.jpg

Fira Grön Flagg-dagen med en miljövänlig varm kram!

02.02.2012 kl. 10:15
De finländska Grön Flagg-skolorna och -daghemmen vill betona vikten av immateriella gåvor och gemenskap, då de idag firar den nationella Grön Flagg-dagen. Att bry sig om miljön är också att bry sig om varandra. Genom att tillsammans arbeta för att minska miljöbelastningen skapas en fin gemenskap inom skolorna och daghemmen.
I år vill eleverna också gå ut och glädja andra och föra vidare ett vänligt, miljövänligt budskap. Republikens president Tarja Halonen är temadagens beskyddare.

Grön Flagg-dagen firas nu för sjunde gången och har blivit en fin tradition i många skolor. Programmet planeras av skolorna och daghemmen, så det finns många olika sätt att fira på. Här följer några exempel:

- Kyrkoby skola i Vanda firar dagen med vän- och kompiselevverksamhet: att åka pulka tillsammans att ge varandra kompismassage.
- Årskurs 5-6 i Haddom skola i Lovisa uppträder i daghemmet/förskolan med teaterpjäsen Krångelbacillen.
- Billnäs skola i Raseborg bygger snö- och isskulpturer eller andra naturkonstverk som förbipasserande får beundra. De hjälper och glädjer skolans köks- eller städpersonal och ger immateriella gåvor till klasskompisarna i form av kramar eller snälla ord.
- I Sjundeå svenska skola får varje elev en hemlig vän och uppdraget att göra vännen glad under vänliga veckan som inleds idag. Skolans sångkör sjunger också för en grupp åldringar inom äldreomsorgens dagverksamhet.
- I Nedervetil skola i Kronoby klär de övervakande lärarna ut sig till björnar och delar ut björnkramar under rasterna. Eleverna tillverkar och delar ut kort där de lovar ge en immateriell gåva hemma eller i hembyn.

Grön Flagg är fostringssektorns miljöprogram som internationellt är känt som Eco Schools. Programmet administreras i Finland av Sällskapet för miljöfostran (SYKSE) och koordineras på svenska av Natur och Miljö r.f.

Finlands över 300 Grön Flagg-skolor och -daghem är en del av en stor internationell familj. I hela världen deltar över 35 000 skolor i programmet, med tio miljoner elever. I Finland når programmet över 85 000 barn, ungdomar och vuxna.

Grön Flagg fungerar enligt samma principer i alla länder. Verksamhetsmodellen för kontinuerlig utveckling har fått erkännande av bland annat FN:s miljöprogram UNEP. Grön Flagg förutsätter att deltagarna minskar sin miljöbelastning och förverkligar miljöfostran som en naturlig del av vardagen. Barnen och ungdomarna medverkar aktivt med att planera, genomföra och utvärdera verksamheten.

Tilläggsuppgifter:

Natur och Miljö
Grön Flagg-koordinator Maria Aroluoma, tfn 045 2700 312, gronflagg(at)naturochmiljo.fi
www.naturochmiljo.fi
www.vihrealippu.fi
www.eco-schools.org