vad_vi_gor/ut_i_naturen
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Hostlovviolspindling.jpg

Natursnurran

Snurra fram våren. Installera Flash Player på din dator för att kunna se och höra vår årstidssnurra.

Råd och tips

Semestra nära

Att resa är energikrävande. Flygresor belastar miljön bland annat genom utsläpp av koldioxid, som är en växthusgas. Pröva i stället en semester i närområdena, dit du kan ta dig med buss eller tåg. Finland passar bra som friluftsmål eftersom allemansrätten ger möjlighet att röra sig fritt i naturen. Vår vackra natur kan erbjuda enastående upplevelser och många spännande äventyr.

Håll stövlarna leriga!

Finländarna har starka band till naturen. Alla har vi väl minnen av fina naturupplevelser, av barndomens smultronställen, utfärder under kalla, klara höstdagar med korgarna fulla av trattkantareller, eller av måsskrik och solvarma klippor ute i skärgården. I det stressiga tempo som råder i dagens samhälle är det viktigt att varva ner ibland. Vad kan vara mera rogivande än att sitta och titta på ett guppande flöte eller gå på vandring i naturen tillsammans med hela familjen?

Semestra nära

Att resa är energikrävande. Flygresor belastar miljön bland annat genom utsläpp av koldioxid, som är en växthusgas. Pröva i stället en semester i närområdena, dit du kan ta dig med buss eller tåg. Finland passar bra som friluftsmål eftersom allemansrätten ger möjlighet att röra sig fritt i naturen. Vår vackra natur kan erbjuda enastående upplevelser och många spännande äventyr.
Resandet ökar
Vår allt högre levnadsstandard och förändrade livsstil syns i t.ex. den branta ökningen av charterresor. Resandet har blivit en allt populärare fritidssysselsättning och antalet resor har ökat över 60 gånger sedan år 1965. Ökningen gäller även semesterresor gjorda med reguljär trafik, vilka saknas i diagrammet.
Konsumtion är för många en central del av fritiden: man reser utomlands eller sysslar med aktiviteter som kräver särskild utrustning eller platser, som skidcentra, lägerområden och hotell.

Utsläpp från olika fortskaffningsmedel
Semesterresorna ökar trafiken, i synnerhet energikrävande trafikformer som flyg- och båttrafik. Transporterna utgör den viktigaste del av miljöbelastning från semesterresor. Undersökningar visar att 90 % av bidragen till klimatförändringaren från en resa kommer från transporten (främst flyg).
Det är stor skillnad mellan energieffektiviteten mellan olika fortskaffningsmedel. Om man exempelvis jämför energikonsumtionen mellan bil, buss, tåg, färja och flyg per personkilometer (se figuren) ser man att tåg och buss är de färdmedel som är bäst för miljön, medan flygen kräver mest energi. Speciellt stora är energibehoven för bilfärjor och på korta flygresor. Problemen med utsläpp från flyg förvärras eftersom de sker på en höjd på 10-12 km i övre troposfären och undre stratosfären där de påverkar ozonskiktet, molnigheten och mängden inkommande solstrålning mer än om utsläppen sker på jordens yta.
Bil-, båt- och flygtrafikens energibehov tillgodoses idag med fossila bränslen, vilket orsakar utsläpp av växthusgasen koldioxid. Trafiken är tillsammans med energiproduktionen de största källorna till koldioxidutsläpp. Växthusgaserna bidrar till klimatförändringar som kan ha dramatiska följder för både naturen och samhällen i olika delar av världen. Utsläppen från trafik bidrar även till andra miljöproblem, som ökade halter av marknära ozon. Dessutom förorsakar trafiken negativa miljöeffekter i form av bl.a. buller och utrymmesbehov.

En undersökning gjord av svenska och tyska forskare visar ett en vanlig semester på Seychellerna bidrar med 17-37 % av det årliga ekologiska fotspåret för en person bosatt i ett industrialiserat land.


Semestra i din näromgivning!
Det finns många attraktiva alternativ till södernresor. Även under semestern går det att välja energisnåla och miljöanpassade lösningar. Utforska din näromgivning! I Finland kan du hitta lämpliga semestermål både om du söker en lugn avslappnande strand där du kan ligga och ta det lugnt när vågorna kluckar eller om du söker fart och fläng och häftiga upplevelser.

Välj det energisnåla resesättet
Åk buss eller tåg också på semestern. Med dem kommer du behändigt både till när och fjärran. På helgerna kan man undvika rusningen då t.ex. bussar har förkörsrätt på färjor och tågen som kör på egna spår. Bussrutter, tidtabeller och priser finns lättillgängliga i elektronisk form på internet och som service på mobiltelefonen. Det är lätt att hitta rätt!
Energisnålast är det förstås att gå, cykla eller segla. Muskelkraften utnyttjar förnybar energi (mat) och är mycket energisnål En personbil skulle behöva minska bränsleförbrukningen till 0,02 deciliter per kilometer för att nå ner till cykelns nivå.

Njut av naturen
Det finns otaliga möjligheter till starka upplevelser i den finländska naturen. Med muskelkraft kan man röra sig på många olika sätt; till fots, med cykel, på skidor, med kanot eller simmande. Man kan tälta eller övernatta i olika typer av stugor. Man kan sysselsätta sig med att plocka bär och svamp, titta på fåglar eller bara sitta i lugn och ro och njuta av naturen. Men man kan också få fart på adrenalinet genom olika typer av äventyrssemestrar, som t.ex. forsränning eller överlevnadsläger. Samtidigt lär man sig också mera om naturen.
I Finland har vi bra möjligheter till friluftsliv i jämförelse med många europeiska länder. Detta beror på allemansrätten. Med allemansrätten menar man varje medborgares rätt att utnyttja naturen hänsynsfullt oberoende av vem som äger området.
Det finns också olika typer av statliga eller kommunala skyddsområden där man kan uppleva verkliga naturskatter, t.ex. våra nationalparker eller strövområden (se mera info på Forststyrelsens hemsidor: www.metsa.fi). Finland har 35 nationalparker vars totala areal är ca 8 190 km2. I nationalparkerna finns många unika och sevärda naturformationer, såsom forsar, ravindalar och åsbildningar. Även vackra naturlandskap och utsiktsplatser har skyddats. I vissa parker bevaras traditionella livsmiljöer som har uppkommit genom mänsklig verksamhet. I en del nationalparker har man byggt naturum med bl.a. bestående och ambulerande utställningar, bildvisning och guider.

Ekogårdar
För den som inte vill leva friluftsliv på sin semester finns det också alternativ. Det finns till exempel ett stort urval ekogårdar som tar emot gäster. Flera gårdar har egna specialiteter, som ekologiska örter, gamla museimiljöer, olika husdjur, som hästar, kor, får, katter och hundar, olika terapimetoder med mera (för mera information, läs Luomu-Liittos bok: Suomen Vihreä Lomaopas).

Källor och tilläggsinformation:
Statens tekniska forskningscentral
Konsumentverkets Eko-ostaja (på finska)
Ut i naturen
Resebyråbranschens förbund i Finland
Arell, T. 2003. Suomen Vihreä Lomaopas. Kustantajat Sarmala Oy. Helsingfors
Gössling, S., Borgström Hansson, C., Hörstmeier, O och Saggel, S. 2002. Ecological footprint analysis as s tool to assess tourism sustainability. Ecological Economics 43 (2002) s. 199-211.