vad_vi_gor/ut_i_naturen
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Gullpudra.jpg

Natursnurran

Snurra fram våren. Installera Flash Player på din dator för att kunna se och höra vår årstidssnurra.

Råd och tips

Semestra nära

Att resa är energikrävande. Flygresor belastar miljön bland annat genom utsläpp av koldioxid, som är en växthusgas. Pröva i stället en semester i närområdena, dit du kan ta dig med buss eller tåg. Finland passar bra som friluftsmål eftersom allemansrätten ger möjlighet att röra sig fritt i naturen. Vår vackra natur kan erbjuda enastående upplevelser och många spännande äventyr.

Håll stövlarna leriga!

Finländarna har starka band till naturen. Alla har vi väl minnen av fina naturupplevelser, av barndomens smultronställen, utfärder under kalla, klara höstdagar med korgarna fulla av trattkantareller, eller av måsskrik och solvarma klippor ute i skärgården. I det stressiga tempo som råder i dagens samhälle är det viktigt att varva ner ibland. Vad kan vara mera rogivande än att sitta och titta på ett guppande flöte eller gå på vandring i naturen tillsammans med hela familjen?

Ut i naturen!

Ett positivt förhållande till naturen skapar en vilja att värna om naturens mångfald. Gemensamma naturupplevelser har även en viktig social betydelse för förbundets medlemmar. Olika typer av naturutfärder utgör en av hörnstenarna i lokalföreningarnas verksamhet. Kunskap om naturen är en viktig förutsättning för att kunna bedöma effekterna av miljöskadlig verksamhet. Amatörbiologer bidrar med värdefull information om miljöns tillstånd. Forskning visar att det är hälsosamt att röra sig i naturen. Förutom att man får frisk luft och motion minskar stressen.

Natur och miljö uppmanar alla att röra sig i naturen, på naturens villkor.
  • Njut av naturen! Studera djur, växter och svampar utan att störa dem.
  • Ta ut barnen i naturen och låt dem upptäcka allt det fantastiska den har att erbjuda.
  • Delta i utfärder som ordnas av förbundet eller lokalföreningarna.
  • Låt naturen inspirera dig till fotografier eller målningar.
  • Ge akt på förändringar i naturen.
  • Delta i undersökningar och bidra med information till forskningsprojekt som ordnas av naturföreningar eller universitet.
  • Gör egna utfärder i naturen. Kom ihåg att inte lämna skräp efter dig.