vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar Stellaria.jpg

Ät mat för säsongen

Genom att i mån av möjlighet välja färsk inhemsk säsongsanpassad mat i stället för frysta eller importerade produkter minskar du miljöbelastningen i form av bl.a. utsläpp från elproduktion och trafik. Färsk mat har sällan behandlats med tillsatsämnen. Genom att följa årtidsväxlingarna också i köket får du färsk, variationsrik gourmetmat.
Miljöskador av livsmedelsförvaring
Både förvaring och transport av livsmedel medför miljöeffekter t.ex. utsläpp av växthusgaser. . Av hushållens elkonsumtion går 24 % åt till förvaring av mat i kyl och frys (se figuren). Också kyl- och frysförvaring i butiker och partihandlaren är energikrävande.

Över hälften av elen i Finland produceras med miljömässigt ohållbara metoder som förbränning av fossila bränslen eller kärnkraft. Förbränning av fossila bränslen ökar mängden växthusgaser i atmosfären. Transporten av fossila bränslen, som oljetransporter, är också en riskfaktor. Kärnkraften är ingen miljömässigt hållbar lösning på problemet med klimatförändring. Olyckor i kärnkraftverk kan leda till utsläpp av radioaktiv strålning. Avfallet från kärnreaktorer är en miljörisk i tusentals år. Uranet är en ändlig resurs och brytningen mycket miljöskadlig. Även produktion av el från förnyelsebara energikällor belastar miljö, trots att denna typ av energiproduktion är bättre för miljön.
Mat som förvaras länge utan att frysas ned har ofta tillsatta kemikalier för att öka hållbarheten, vilket också kan leda till miljöproblem.
Den naturliga odlingsrytmen förbises då man idag t.ex. kan få finska växthusodlade grönsaker mitt i vinter och odlad fisk året om. En sådan produktion av livsmedel utanför deras naturliga säsong medför också miljöproblem i form av ökad energikonsumtion och övergödning.

 

Följ årstiderna
Då du använder dig av lokalt producerad säsongsanpassad mat kan du äta den färsk. Du undviker energikrävande k

 

yl och frysförvaring och minskar behovet av stora fryslager i centrallagren, i butikerna och i hemmen. Dessutom minskar du kemikalieanvändningen eftersom det finns färre tillsatsämnen i maten. Närproducerade livsmedel behöver långa transporter. Du värnar ocks

 

å om smakupplevelserna. Om man äter jordgubbar eller nypotatis året om försvinner nyhetens behag av sommarens första skörd.
Genom att följa skördetiden för olika frukter, grönsaker och rotfrukter får man i sig nyttig, färsk och god mat utan onödig miljöbelastning. Det finns stor variationsrikedom bland våra inhemska färska livsmedel och det blir riktig gourmetmat. Många exotiska maträtter går också att anpassa så att lokala färska råvaror kan användas.

Sommaren är primörernas underbara tid. Första nypotatisen är alltid lika god, den bara smälter på tungan. På sommaren finns det gott om färsk lokal mat. Grönsaker, rotfrukter och bär finns att köpa i butiker, torg och gårdsbutiker.

Sommarfavoriter:
Primörer som nypotatis, morot, blomkål och lök kokas "al dente" och avnjuts med ostsås.
Ärter direkt ur påsen på torget
Jordgubbar med crème fraiche och pudersocker


Hösten är en enda stor fest för den matglada. Det är skördetider med massor av färska grönsaker och rotfrukter på torg och i butikerna. Inhemska frukter är som vitaminbomber och fullgoda ersättare för de exotiska jordenruntresenärerna på butikshyllorna. På hösten är skogen är full med svamp och bär. Jägarna bär hem hare, hjort och älg. Får, nötkreatur och renar som fått gå ute brukar slaktas inför vintern.

Höstfavoriter:
Kantarellsås på en brödskiva
Blåbär på morgonfilen
Plommontårta


vintern kan det vara något av en utmaning att hitta färska lokala råvaror i vårt land. Det finns dock fina inhemska, grönsaker, rotfrukter och frukter som inte kräver frysförvaring. Olika sorter av kål blir goda sallader och grytor. Morot, kålrot, potatis, palsternacka, rödbeta, rotselleri, lök mm kan också varieras i nästan det oändliga i grytor, soppor mm. Spannmål är också lätt att förvara över vintern. Vintern är även säsong förr vissa fiskar, som t.ex. lake. På vintern fortsätter även jaktsäsongen för vilt.

Vinterfavoriter:
Ugnsrostade rotfrukter med vitlöksmajonnäs
Rotsaksgryta
Potatispurjosoppa
Kålpirog till kvällsteet
Äppelpaj av vinteräppel med vaniljglass


Under våren börjar naturen vakna till liv igen och de första murklorna sticker upp. Tyvärr får vi ännu vänta ett tag tills de frilandsodlade grönsakerna och rotfrukterna blir redo att skördas. Bakom husknuten spirar snart de första nässlorna till plättar och pajer. Våren är högsäsong för fiske.


Vårfavoriter:
Murkelstuvning med kokt potatis
Nässelsoppa
Stekta abborrfiléer med potatis-plasternacksmos
Rabarberpaj

 


Då man kompletterar med importerade färska produkter är det miljömässigt bättre att äta mat från Europa i stället för Amerika, Australien och Asien. Det lönar sig också att äta sådan mat som har säsong i dessa länder och som är friandsodlat och inte i växthus. T.ex. finns det citrusfrukter, som apelsin, grapefrukt, citron, att få från Medelhavsländerna under vinter, medan dessa frukter importeras längre sträckor under sommaren.