vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar skogsstjärna.jpg

Minska din plastanvändning

Vi börjar allt mer bli medvetna om hur stort problemet med plastskräp i naturen egentligen är. Det gäller inte minst mikroplastpartiklarna, som till stor del är resultat av nedbrytning av större plastföremål. Nya rön om mikroplastens miljö-effekter dyker upp hela tiden.

 

Världsproduktionen av plast har ökat med cirka 40 procent sedan 2004 allt eftersom nya användningsområden hela tiden hittas. Plastmaterial av alla slag finns numera mer eller mindre överallt i vår närmiljö. Så länge plasten används för det ändamål den tillverkats är allt frid och fröjd. Problemen upphör när plasten övergår till att bli avfall och hittar sin väg ut i naturen, antingen oavsiktligt eller på grund av likgiltighet.

 

Som upplyst konsument finns det en hel del du kan göra för att bromsa ökningen av plast i naturen. Du kan genom att välja bort plastprodukter i affären minska efterfrågan på dessa till förmån för motsvarande plastfria produkter. Det enklaste är att undvika affärernas plastkassar och alltid ha med en hållbar väska, kasse eller ryggsäck för dina uppköp. Då undviker du också att bli en levande reklampelare för affärerna, som ju i regel utnyttjar plastkassarna i sin marknadsföring. Reklam finns förvisso också på papperskassar och plastkassar av återvunnen plast, men miljömässigt är dessa ändå att föredra framom vanliga plastkassar.

Tidvis har små hållbara nätpåsar med plats för prislappar funnits till salu i mataffärer. Tar du som vana att använda en sådan undviker du att i all oändlighet samla på dig engångsplastpåsar för frukt och grönsaker.

På kaféer och i barer är alltid muggar av porslin och liknande material att föredra framom engångsmuggar av plast. Du kan också be att få ditt kaffe i din medhavda lockförsedda mugg om du vill ta med drycken från utskänkningsstället. Självfallet undviker du engångstallrikar och bestick av plast. Sådana finns numera också ibland att få i trä, vilket är klart bättre ur miljösynvinkel.

 

Under de senaste åren har man blivit allt mer medveten om att kläder av konstfiber är en viktig orsak till att mikroplaster sprids i naturen. Fleeceplagg har blivit ökända för att avge mängder av mikroskopiska fibrer då de tvättas. Fibrerna sköljs via avloppsnät och reningsverk ut i vattenmiljön. I det här avseendet är plagg av bomull, ylle och andra naturmaterial att föredra. Miljömärkta plagg är mindre skadliga även i fråga om hur mycket mikrofibrer de kan avge.

Tvättmaskinens filter samlar upp en del av fibrerna. Filtret borde därför rengöras och tömmas i skräpkorgen och inte i avloppet.

 

Belasta inte avfallskärl som är överfulla med ännu en plastpåse med skräp och lämna definitivt inte påsen bredvid avfallskärlet. Vänta med att deponera din påse tills du hittar ett insamlingskärl där den säkert ryms.

Numera samlas även plastavfall in separat på många orter. På förpacknings- organisationen RINKI:s webbplats finns noggrann information (dock enbart på finska) om var insamlingspunkterna är belägna och vilka typer av plast som kan återvinnas. En huvudregel är att all livsmedelsplast och plast som använts i hygienartiklars förpackningar är återvinnbar.

 

Magnus Östman, Finlands Natur nr 3/2017