vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar tordmular.jpg

Ekologiska risalternativ

Det finns fullgoda ersättningar till riset, som inte ur klimatsynvinkel är ett speciellt bra val.

 

Finländarna äter mycket ris. Naturresursinstitutet Luke har räknat ut att konsumtionen i medeltal var 5,2 kg ris per person år 2015. Ris är gott och lätt att tillreda, men det är inte så bra för jordens klimat. Risodlingen ger nämligen upphov till betydande utsläpp av metan, som är en starkt klimatstörande gas.

Om du vill minska ditt klimatfotspår lönar det sig alltså att bli bekant med andra spannmål som kan ersätta riset på tallriken. Finlands Natur rekommenderar inhemska alternativ som har odlats enligt ekologiska kriterier.

 

Den mest uppenbara risersättningen är korn. Det är just inhemskt korn som finländarna började ersätta med importerat ris under 1800-talet. Korngrynsgröt är en klassiker som egentligen aldrig har försvunnit helt från menyerna i skolköken. Korn behöver längre koktid än dagens grötris, men smaken och konsistensen är så pass likartad att man snabbt vänjer sig.

Korn blir lätt klibbigt när man kokar det. Konsistensmässigt passar det därför ypperligt till risottorätter. Pröva till exempel ”kornotto” (som risotto) med inlagd rödbeta och getost. Mums!

Kom ihåg att matkorn skall vara skalade. Utöver vanliga, hela korn finns det också så kallade kornpärlor som är slipade. Om du har bråttom kan du välja förkokta korngryn, som kräver kortare koktid.

 

Olika former av urvete har gjort en stark comeback i Finland på sistone. Vetet har en något mildare smak än korn och blir inte lika lätt klibbigt vid kokning. Det kan därför rekommenderas som ersättning för matris till såser.

Spelt, som också kallas dinkel (Triticum spelta alternativt Triticum aestivum spelta), har blivit populärt bland finländska eko-odlare. Det finns ett stort utbud av speltprodukter. Till matlagning kan de slipade speltpärlorna varmt rekommenderas, eftersom konsistensen påminner väldigt mycket om vanligt ris.

 

Än så länge är det svårare att få tag på emmervete (Triticum dicoccum) som också odlas på ekologiska gårdar. Åtminstone en nyländsk gård marknadsför så kallat ”Emmerris” som har en mycket mild smak och en angenäm konsistens. Ett tryggt val om det finns kräsna ”kunder” kring matbordet.

Den som vill undvika gluten har faktiskt flera alternativ: Pröva på havre (Avena sativa) eller bovete (Fagopyrum esculentum). Bovete, som är närbesläktad med rabarber och ängssyra, har en pikant smak som är bekant från blinier. Kocken gläds av att bovetekornen inte behöver en särskilt lång koktid.

Näringsmässigt är både korn och olika former av urvete fullgoda ersättare för ris. Den stora vinnaren är miljön. Klimatutsläppen är betydligt mindre, enligt flera källor så lite som en tiondel av risets.

 

Bernt Nordman, Finlands Natur nr 1/2017