vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar tordmular.jpg

Några enkla komposteringstips

Varför fungerar min kompost på sommarstugan så dåligt? Här följer några enkla komposteringstips för dig som vill kunna breda ut jord från den egna komposten i trädgårdslandet.


Steg 1: Välj rätt komposteringskärl. Trädgårdsavfall kan placeras i en öppen behållare, medan hushållsavfall däremot måste förvaras oåtkomligt för gnagare och andra skadedjur. Om du använder hushållsavfallsbehållaren året om, ska du skaffa en värmeisolerad kompostor. Den komposterar effektivt, luktar inte och håller dessutom flugorna borta. Därför förutsätter ofta lokala bestämmelser om avfallsvård att kompostorerna för hushållsavfall är värmeisolerade. Storleken på komposteringskärlen varierar, men för en familj på fyra personer räcker en 200 liters behållare.

 

Steg 2: En kompost måste innehålla tillräckligt med syre, fukt och värme. Då man med jämna mellanrum rör om i komposten, ser man till att den innehåller tillräckligt med syre. Mikroberna i komposten behöver också vatten, och därför är det viktigt att se till att komposten inte blir för torr. Men komposten får inte heller bli för våt, eftersom det kan leda till att syret i den tar slut. Till sist måste också kompostens värmeisolering fungera. I en öppen kompost isolerar det översta skiktet värme medan de inre delarna komposteras.


Jag tog kontakt med min farfar Karl-Johan Fagerudd, som är pensionerad ämneslärare i biologi och geografi, för att höra hur han brukar kompostera. På hemgården i Larsmo har han trädgårdsavfall i en öppen behållare gjord av trä, medan hushållsavfallet läggs i en sluten, värmeisolerad låda. Då våren kommer är det dags att välja ut en plats för en ny komposthög.

Platsen ska gärna vara lagom skuggig och dessutom ska daggmaskarna lätt kunna ta sig in i högen. Därför kan det vara bra att skala bort grässkiktet vid platsen där högen ska ligga. I kompost-högen placerar man trädgårdsavfall och löv från tidigare somrar samt redan nedbrutet material från hushållsavfallsbehållaren. Sedan rör man om högens innehåll och lägger till slut ett tunt matjordsskikt och lite löv som täcke ovanpå högen. När man har kommit så här långt är det bara att låta högen stå i ur och skur hela sommaren, berättar han.

 

Fagerudd har komposterat på samma sätt redan länge och vet att det fungerar. Under sommaren behöver man egentligen bara komma ihåg att röra om i högen några enstaka gånger, samt att ta bort det översta lövskiktet då sommaren börjar lida mot sitt slut. Ifall man har gjort allting rätt, har högen förvandlats till fin mull lagom till hösten. Då kan man antingen genast köra ut jorden i landet, eller också vänta med det till följande vår. Sedan är det bara att njuta av att se hur allting växer i trädgården, samt att upprepa samma process då nästa trädgårdssäsong börjar.

 

Viktor Fagerudd, Finlands Natur nr 1/2015