vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar blabar.jpg

Gjut julljus av stumparna

 

Tända stearinljus skapar stämning. Tyvärr är merparten av våra julljus alls inte stearinljus, utan paraffinljus, eftersom de är billigare att producera. Paraffin tillverkas av fossil olja, medan stearin görs av animaliska och vegetabiliska fetter. Förutom att paraffinljusen brinner ner snabbare är förbränningstemperaturen lägre. Forskare har märkt att paraffinljusen ger ifrån sig ofullständigt förbrända kolväten, bland annat bensen och toluen som är cancerogena. Tyvärr tillverkas många stearinljus i sin tur av palmolja. Så håll ögonen öppna efter svanenmärkta ljus eller välj ljus av bivax som är miljövänliga. Gör en liten miljögärning: släng i alla fall inte bort ljusstumpar, utan gjut nya ljus av dem. 

 

Det här behöver du:

Ljusstumpar, vekar (säljs i hobbyaffärer), pinnar längre än dina burkar är breda (t.ex. engångsgrillpinnar), en kastrull med vatten, plåtburkar (t.ex. gamla ärtsoppsburkar) att smälta stearinet i, formar att hälla upp stearinet i exempelvis mjölkförpackningar, filburkar, gamla marschaller eller halva apelsinskal. Använd fantasin, men kolla först att dina burkar tål värme. Det är lättare att använda burkar som du annars skulle kasta bort. Då kan du göra hål i bottnarna och klippa eller riva sönder dem för att få ut de färdiga ljusen.

  

Så här gör du:

Samla ihop alla stumpar och klipp av de sotiga delarna av vekarna. Tvätta burkarna och formarna väl. Klipp till vekar, dubbelt så långa som formarna är höga. Välj veke efter formarnas bredd. Ju smalare form, desto smalare veke. Testa dig fram. 

Gör hål i bottnen på formarna, trä igenom veken och gör en knut på undre sidan. Lite sinitarra under formarna vid knuten täpper till så stearin inte kan sippra ut. Knyt den andra ändan av veken runt en pinne som du lägger tvärs över burken. Dra åt knuten så att veken blir sträckt och kolla att den ligger mitt i burken. Använder du glasburkar så kan du fästa veken i bottnen med en klick smält stearin eller superlim. Ett roligt alternativ är att gjuta ljus i fuktig sand. Då får ljusen en ojämn yta. Fyll en hink med fuktig sand, gröp ur den form du vill att ljuset ska ha i sanden. Gör en knut i ändan på veken och tryck ner den i sanden. Gör sedan lika som om det vore en burk. 

 

Häll vatten i den stora kastrullen och ställ den på rätt svag värme. Ljusmassa kan börja brinna vid hög värme, så passa på. Ställ plåtburkarna i vattenbadet i den stora kastrullen och lägg dina stumpar i dem. Du kan blanda färger, men märk att om du smälter ihop många olika färger blir ljusen lätt tråkigt smutsbruna. En burk per färg ger dig fria händer att göra till exempel randiga ljus. Fiska upp de gamla vekarna då stumparna smultit. Häll ljusmassan i formarna. Vill du göra randiga ljus ska du låta massan stelna helt innan du fyller på med en ny färg. Häll mycket försiktigt om du använder fuktig sand som form. Spara lite ljusmassa. Det blir ofta gropar nära vekarna efter att ljusen stelnat. Då kan du fylla på med mer massa och få ljusen perfekta. Låt ljusen svalna, ta ut dem ur formarna och klipp av vekarna på undre sidan och uppe.         

Tänd dina ljus och njut!

 

Henrika Mercadante, Finlands Natur nr 4/2015