vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar skogsstjärna.jpg

Skräpa rätt till jul

Hur duktig man än är på att äta skinkrester och ge upplevelser i julklapp slutar julen alltid med svällande soppåsar och granbekymmer.

 

Varje år står jag inför samma problem: Tjugondag Knut slänger jag ut granen och ser den där eländiga lappen på anslagstavlan. Nej inte i år igen! Sista transporten av granskelett inföll efter trettondagen, för det är ju då ALLA senast kastar ut julen.

Så står jag där med min skalliga gran. Ska jag såga den i bitar och pressa ner den i bioavfallet eller gå ut då det är mörkt och ingen ser och bara ställa den bredvid soptunnan och hoppas att den försvinner?  

Jag ringde upp Marko Laakkonen, informatör vid Avfallsverksföreningen och bad honom om råd. Han gav de här tipsen, men påminde om att praxis varierar något från kommun till kommun. Se länkarna nedan för närmare info om hur det är på din hemort.

 

Julgran

Om du missar insamlingsdatumet ska du föra granen till närmaste avfallsstation. På en del orter tar soptömmarna med sig enstaka försenade granar som står invid soptunnorna. I annat fall: Klipp eller såga av mindre grenar i bitar och lägg dem i bioavfallskärlet. Använd stammen som blomstöd eller dylikt eller såga den i mindre bitar och lägg bland blandavfallet. Granen får inte kastas i någon annans skog.

 

Skinkfett

Skölj inte ner skinkfett i avloppet om du inte vill ha rörmokaren på julmiddag. Låt fettet stelna, torka upp det med använda servetter eller hushållspapper och sätt in det till exempel i en gammal äggförpackning som suger upp eventuellt flytande fett. Placera därefter i bioavfallskärlet. Häll rinnande fett i burkar som kan slutas, till exempel mjölkburkar, och placera bland energi- eller blandavfallet.

 

Julskinkans ben

Släng inte större ben i bioavfalls-kärlet. De förmultnar för långsamt. Tumregel: Fågelben i bioavfallskärlet, nöt och grisben med blandavfallet.

 

Presentpapper

Återanvänd pappren. Julpapper som är för trasiga för att brukas på nytt ska läggas bland energi- eller blandavfallet – inte i pappersinsamlingsbehållaren. Välj själv ofärgat, oblekt papper och dekorera med vackra, granna tygband som kan tas till vara.

 

Tejp och plast på och i kartongerna

Det är ingen katastrof om lite plast kommer med i kartong- eller pappersinsamlingslådan. Ta bort det du kan, men ingen fara om tejpen som lådan varit sluten med hamnar i insamlingskärlet.

 

Söndriga ljusslingor

Lämna in mindre elektronikskrot till större affärer där motsvarande produkter säljs. Se Finlands Natur nr 2/20013 för mer information.

 

Värmeljus och stearinljus

Samla stearinljusstumpar, smält ner och gör nya ljus av dem. Vekar får du köpa i hobbyaffärerna och som formar duger gamla värmeljushållare, yoghurt-burkar elller dylikt. Kom ihåg att sätta foliedelen av värmeljusen i metallinsamlingskärlet, men peta först loss den lilla järnbrickan i bottnen. 

 

Nyårslyckor

Testa att använda smält socker i stället för tenn. Använder du tenn så smält ner lyckorna igen om ett år så får du inga problem. Nyårslyckor kan inte kastas i soptunnan, utan ska föras till ett insamlingsställe för farligt avfall.

Inför jul brukar de lokala sopbolagen informera invånarna – i alla fall på nätet. Bara du kan finska kan du klicka dig in på www.kierrätys.info för att få veta var du ska lämna in vad på din hemort. Svenskspråkiga hänvisas till www.jateinfo.fi/framsidan. Kvaliteten på den svenskspråkiga informationen varierar från kommun till kommun. 

 

Henrika Mercadante, Finlands Natur nr 4/2013