vad_vi_gor/miljo_och_livsstil
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar blabar.jpg

Den blommande mattan

Kisa med ögonen och titta ut över gräsmattan. Ersätt varje skavank i din matta med en liten blomma. Måla upp en mångfald av olika gröna nyanser. Hur vore det med lite ojämna kanter? En långsam övergång mot en blommande naturäng där granna fjärilar flyger omkring?

Tyvärr är trenden den motsatta idag. Med det fåfänga hoppet om en perfekt matta lockas allt fler av  giftförsäljarnas budskap: Sprid ut växtskkyddsmedel och din gräsmatta blir som en golfgreen.

Själva ordet växtskyddsmedel är absurt eftersom medlen alls inte skyddar, utan tar kål på växter. Men absurd är framför allt mängden växtskyddsmedel som privatpersoner köper och sprider ut. I Sverige mer än fördubblades försäljningen av ogräsmedel till hobbyodlare under år 2011, från 267 ton till 658 ton. Det var främst försäljningen av mossmedel för gräsmattor som sköt i höjden.

I USA är trenden den samma och parallellt ökar oron över hur bra det kan vara för barnen att leka på de perfekta, giftgröna gräsmattorna. I Sverige uppmuntrar flera kommuner invånarna till giftfri trädgårdsodling. Det finns rester av bekämpningsmedel såväl i grundvattnet som i vattendragen och en del av resterna anses härstamma just från hobbyträdgårdarna.

 

I Finland håller Tukes just nu på och klassificerar växtskyddsmedlen och de giftigaste får från och med 2015 endast köpas och användas av professionella, utbildade odlare. Samtidigt börjar Tukes också ta fram statistik enligt användargrupp, vilket inte görs idag.

Kunde vi i Finland låta bli att följa internationella trender och en gång göra tvärtom? Riku Kajander som är biolog och författare uppmuntrar alla med gräsmattor att tänka om. Kajander har skrivit boken Luontopiha där han beskriver hur trädgården kan bli en blommande oas med en mångfald av växter och insekter. Hans grundläggande råd är: Minimera stor-leken på gräsmattan och sluta gödsla den.

 

Avlägsna gräsklippet och lägg det i köksträdgården i stället. Gräsmattan måste bli mager för att vilda ängsblommor ska trivas. Så blomfrön eller plantera in små pluggplantor av låga blommor i gräsmattan. Börja till exempel med tusensköna, ängsnejlika och varför inte styvmorsviol.

– Störs du av mossa? Använd inte mossmedel, utan riv upp mossan med en stålräfsa. Försök luckra upp jorden, kalka och så frön av ängsblommor där gräsmattan har sår, tipsar  Kajander.

Eller kisa lite och se med nya ögon på mossan. Den är ju idealisk. Grön även vid torka och behöver aldrig klippas.

Henrika Mercadante, Finlands Natur 2/2013