vad_vi_gor/klimatpiloterna/utmaningar/9_konsumtion
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Kuusamoruska2.jpg

Köp-Stopp med Pippi

Tänk efter före du köper, dela med andra och låna är goda råd för att minska på onödig konsumtion. Fler goda råd finns här.

Konsumtion och Köp-Stopp med Lotta Nummelin

Onsdagen den 9 november träffades Klimatpiloterna i Sibbo Gymnasium på Stora Byvägen 6 i Nickby. Vi diskuterade konsumtion och träffade Lotta Nummelin som har haft ett Köpfritt år. För både Klimatpiloterna och Lotta var den här träffen speciell för Lotta är en av dem som har varit med och planerat Klimatpilotprojektet från början. Förtjusningen var ömsesidig.

Träffen arrangerades i samarbete med Sibbo Medborgarinstitut och den här gången fick också andra än Klimatpiloterna delta. Tre modiga personer hade ställt upp och de deltog livligt i diskussionerna.

Lotta berättade att hon egentligen hade sitt år med Köp-Stopp för att bli mer medveten om hur mycket av vår tid som går åt till onödigt shoppande och hur mycket vårt liv kretsar kring att köpa varor. Hon hade skrivit ett avtal med sig själv där hon definierade tiden, vad köpstoppet innefattade och vad hon ska göra om hon bryter mot sitt avtal. Straffet skulle ha varit att hon skulle berätta offentligt om sitt misslyckande och det hade hon på förhand bestämt att inte var ett alternativ. I avtalet skrev hon också in vad som hon fick köpa under året. Mat och mediciner är nödvändigheter som vi inte ens funderade på om man får köpa. Däremot hade Lotta skrivit in i avtalet att om hon flyttar så får hon köpa sånt som behövs i samband med flytten. Det här hade hon gjort lite lätt för sig för då hon började sitt Köp-Stopp hade hon en aning om att hon skulle flytta. Dessutom sysslar hon med en lagsport och hon bestämde att söndriga lagkläder som kastas bort får ersättas med nya. Detsamma gällde söndriga underkläder. Naturligtvis hade Lotta klarat av sitt Köpfria år och hon hade tillockmed hållit på lite längre än ett år för hon kände sig inte hågad att gå och shoppa genast då året var slut. Det svåraste hade varit då hennes gudson fyllde år och hon inte fick köpa en present. Då bjöd hon honom på en dag på Borgbacken och det var mycket populärt. 

Klimatpiloterna fick fundera på egna Köp-Stopp-avtal och vad som är nödvändiga saker för dem. Mat och mediciner räknade vi ju inte med men viktigt för Klimatpiloterna ifall av ett Köpfritt år var också plantor, frön, garn, kläder till växande barn, hygienartiklar, presenter till barn, reservdelar till bil och hus mm. Klimatpiloterna är olika människor och hade också alldeles tydligt olika behov.