vad_vi_gor/klimatpiloterna/utmaningar/6_narmat
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Lingonier.jpg

Närmat med Pippi

Vad är närmat? Den frågan funderade Klimatpiloterna på under besöket på Labby Gård. Goda råd om närmat finns här.

Ekologisk mat och närmat på Labby Gård

Efter ett fint sommarlov fick Klimatpiloterna åka på utfärd till Labby Gård i Lovisa för att diskutera Närmat och ekologisk odling. Träffplats var den här gången Labby gård i Isnäs i Lovisa. Gården ägs av Juha Näri och han visade sig var en inspirerande föreläsare då han berättade om gårdens historia och verksamhet. Labby Gård är gammal och har övergått till biodymnamisk odling i samma veva som Juha tog över gården. För tillfället är hela gården biodynamisk och Juha är speciellt stolt över gårdens spelt. På frågan om vad skillnaden mellan biodynamisk och ekologisk är sa Juha att det i huvudsak innebär att på en biodynamisk gård ska allt komma från gården och därför bör det finnas djur också.

I Lovisa startades under hösten ett närmatsprojekt och Mia Aitokari hade kommit till träffen för att berätta om projektet och för att höra Klimatpiloternas önskningar och åsikter. Vad Närmat är på riktigt var en intressant fråga. De flesta anser att det ska vara tillexempel från den egna kommunen eller kanske grannkommunen. Klimatpiloterna vill också helst köpa sin närmat från den matbutik de köper alla annan mat.

Dessutom deltog Slow Food Östnylands ordförande Gustav Söderström och berättade vad Slow Food är. Rörelsen grundades i Italien som en motreaktion då en snabbmatskedja öppnade en filial vid den anrika Spanska Trappan i Rom. Det blev för mycket för de matälskande italienarna och Carlo Petrini grundade Slow Food rörelsen som har som princip att maten ska vara ren, rättvis och ekologisk.

Slutligen fick Klimatpiloterna besöka den trevliga gårdsboden och också köpa av Juhas goda bröd. Juha Näri berättade att han endast kan baka en sorts bröd men det brödet är väldigt gott och t.ex. Mia Aitokari sa att hennes familj är smått beroende av brödet.