vad_vi_gor/klimatpiloterna/utmaningar/5_klimatsmart_lokal_semester
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar ormbunksrotfjaeril.jpg

Klimatsemester med Pippi

Hemester är semester hemma. Om du vill veta hur mycket kolfotspår långa flygresor orsakar kan du kolla det under rubriken Kolfotspår och underrubriken Långa resor? För goda råd om klimatsemester klicka här.

Klimatvänlig lokal semester på Henttala Gård

Kan man fira semester och samtidigt vara Klimatsmart? Den här frågan funderade Klimatpiloterna på tillsammans på Henttala Gård i Kerko i Borgå. Man kan kanske fira semester hemma utan att åka någonstans eller om man behöver komma bort för att det ska kännas som semester så är det kanske inte nödvändigt att åka så långt. Klimatpiloterna funderade också på sina favoritställen för semestern i Östra Nyland och den stora favoriten var skärgården. Människor är olika och då en anser att semester är att inte behöva laga mat utan att sätta sig vid ett dukat bord, så kanske en annan tycker att semester är att ha tid att laga god mat och duka vackert. Kanske vi var och en kan fundera på vad som är semester för och oss och sedan söka den känslan nära?

Värdinnan på Gården, Maria Henttala, berättade också om gårdens verksamhet och historia. Gårdens verksamhet är uppdlad på flera delar och man föder upp travhästar och köttnötkreatur. Maria säger att hon för nötkreaturen har som princip att de, om allt går väl, får leva hela sitt liv som en flock och inte störs av människorna överhuvudtaget. På vintern går de inne i lösdrift och på sommaren betar de vid ån. Köttet säljer Maria direkt till kunderna i större partier och kunderna är välkomna till gården för att se på djurens förhållanden. Gården föder också upp travhästar, idkar skogsbruk och tar emot besökare.

Klimatpiloterna träffade också Anne Richtniemi-Rauch som berättade om kulturlandskapet vid Borgå å. Henttalas kor är viktiga vårdare av kulturlandskapet. När vi alla gick ner till forsen vid Henttala kändes det som att komma till en annan värld och alla stress och vardag liksom rann bort. Semesterkänslan kan vara närmare än du tror.