vad_vi_gor/klimatpiloterna/utmaningar/1_klimatvanlig_mat
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Kuusamoruska2.jpg

Pippi ger goda råd om Klimatmat

Vegetarisk mat och mat för säsongen är bra för klimatet och miljön. Morot är ett bra exempel. Vill du veta mer kan du läsa Klimatpiloternas tipsblad här.

Klimatvänlig mat med Kenneth Oker-Blom

 

Klimatpiloterna hade sin första informationsträff 12 januari 2011 i Kungsvägens Skolas undervisningskök i Sibbo. Klimatsmart mat betyder i det stora hela att äta säsongsanpassad mat och att äta till stor del närproducerat. Dessutom är det bra att sträva till att äta mat som är längre ner i näringskedjan, dvs att äta mycket vegetariskt.

Då man talar om mat bör man också laga mat och därför hade vi bjudit in  Kenneth Oker-Blom som föreläsare. Alla klimatpilothushåll fick också ett exemplar av Kenneths bok Ät hälsosamt-Tänk ekologiskt. Kenneth talade varmt för att äta närmat, säsongsmat och att laga maten från fina råvaror. Klimatpiloternas meny bestod av löksoppa, kokt gös, potatis, råriven rödbeta samt som efterrätt snöägg med kinuskisås och lingon. Alltsammans kostade ungefär 6-7 euro per person.

Till varje informationskväll hör en utmaning. Den här månadens utmaning var att försöka äta vegetariskt under en veckas tid. Klimatpiloterna var överlag förvånade över hur lätt det var. Visst hände misstag men förvåningen över hur gott det kunde vara var slående. Här kommer några kommentarer från Klimatpiloterna:

” Med tre barn i familjen blev det en hel del kompromisser och förhandlande samt övertalning.”

”Nya intressant maträtter för mig var sallad med bovetekross och broccolipaj. Soja har jag inte heller varit så bekant med och pastasås på det blev jätte gott.”

”Ett snedsteg gjorde vi på ett party där åtminstone jag av gammal vana satte i mig allt som serverades, bl.a. två skivor rostbiff, men jag förlängde i stället veckan med en dag.”

” Grönsaksbiffar, soppor, wokade grönsaksrätter, grönsakslådor och sallader. Det var både gott och hälsosamt. Inge svårt med det, bara roligt!”

” Som "ny" maträtt för oss har vi ätit grönsakspytt - nog med ett stekt ägg till - och kålgryta UTAN kött(!!!) endast kål, bladselleri, purjo, morot och lök. Och det smakar jättegott kan vi berätta!”