vad_vi_gor/klimatpiloterna/utmaningar/10_klimatsmart_jul
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar blabar.jpg

Klimatjul med Pippi

Goda råd för en Klimatvänlig jul finns här.

Klimatvänlig jul med Elisabeth Eriksson

Klimatpiloterna träffades onsdagen den 30 november i Sibbo för att diskutera hur man kan fira en klimatvänlig jul. Som vägledare hade vi Martharådgivare Elisabeth Eriksson. Hon gav goda råd om julmaten och hur man kan hålla den på en vettig nivå. Ofta har vi alldeles för mycket mat på julbordet och ett gott råd av Elisabeth var att dela upp de olika rätterna på flera dagar. Det lönar sig inte heller att hålla nån maträtt på julbordet bara för att "det ska vara så", utan man kan gärna fundera på vad som är viktigt och vad som ingen egentligen bryr sig om.

Elisabeth lärde också Klimatpiloterna att tillreda några vegetariska julrätter: speltgröt, dressade bondbönor, gummus, lingon- och blåbärsglögg, svampsallad och rödbetstzatziki. Alla lät sig väl smaka och speltgröten visade sig vara ett fint alternativ till risgrynsgröt.

Också gällande julklapparna gäller regeln att lite  mindre kan var tillräckligt. En välvald julklapp kan vara betydligt värdefullare än tre som är köpta i en hast och utan eftertanke. Ätbara, inhemska eller hemgjorda julklappar kan vara de bästa.

Klimatvänliga julklappar som Klimatpiloterna fått visade sig vara: Annorlunda Gåva (get och hönor) från Kyrkans Utlandshjälp, en morgonrock som inte hade passat åt givaren men var perfekt för Klimatpiloten, hembakade kakor, ett ordspråk för varje dag i en hemgjord låda, stickade sockor, mm. Alla var nöjda med sin jul och ingen klagade på tråkig jul.