Stoppa sockor
Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!
I Finland uppstår det årligen cirka 100 miljoner kilo textilavfall (1). I enlighet med det nya EU-direktivet ska textilavfall börja samlas separat senast år 2025. I Finland planeras textilavfallsinsamlingen börja redan år 2023 med bl.a en ny textilbehandlingsanläggning i Pemar, som planeras kunna bearbeta 12 miljoner kilo textilavfall, alltså kring 10 % av det årliga textilavfallet (1).
Detta löser dock inte hela problematiken med vår klädkonsumtion som fortfarande är ohållbar och belastar miljön. Innan fibrer kan effektivt återvinnas inom textilindustrin finns det mycket du kan göra för att förlänga användningstiden på dina kläder. Dra alltså ditt strå till stacken och börja med att t.ex. stoppa dina sockor!
Stoppa sockor snabbt och enkelt
Allt du behöver är:
- En stoppningsvamp, eller något annat runt och hårt som du inte kan av misstag sy fast i sockan (t.ex. en glödlampa eller ett äppel)
- En stoppnål med rund spets, men det går även med en vanlig nål
- Garn som motsvarar strumpans garn i tjocklek och material (färgen är en bisak)
Gör såhär:
- Trä garnet på nålen och sätt stoppsvampen eller ett annat ersättande verktyg i sockan.
- Börja sy ett lodrät galler över hålet från ena kanten av hålet till det andra. Fånga upp så många lösa maskor som möjligt vid hålets kanter för att undvika att hålet sprättas upp ännu mera.
- När du sytt klart ett vågrät galler över hela hålet är det dags att börja sy lodrät över hålet. Börja sy så att du för nålen under ena och över följande vågräta stygn du nyss sytt, så att du får ett tätt nätverk över hålet.
- När du slutligen har ett tätt galler som täcker hela hålet gäller det bara att tillslut fästa alla trådar och så är det bara att fortsätta använda sockorna.
Har du andra kläder som behöver lite fixande? Kanske ett par jeans som borde lappas eller utekläder som behöver extra vård? Surfa vidare här på reparera mera för hjälp och inspiration med fixandet.
Källor:
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Rätt tvätt förlänger livet på kläder
Genom att ta bra vara på dina kläder och sköta dem rätt håller de betydligt längre och du kan samtidigt både spara pengar och skona miljön med det. Redan genom att använda samma plagg 3 gånger längre minskar du på klädesplaggets klimatpåverkan med 65 % (1) för att klädproduktionen är ingen miljövänlig syssla.
-
Ta hand om yllekläder
Tar du hand om ylleplagget får du en trogen vän för en lång tid framöver. Ylle behöver sällan tvättas och mår bra av att vädras eller ångas vid behov. Enstaka smutsfläckar kan du försöka skrapa bort med fingrarna.
-
Avnoppa kläder
Stickade tröjor och andra stickade ylleplagg blir noppiga, men det betyder inte att de är av dålig kvalitet eller att de har kommit till sitt slut. Ta bort nopporna med en avnoppare och vips så har du en fräsch och stilig tröja igen!
-
Lappa hål på jeans
Att jeansen spricker vid grenen är ett allmänt problem som så gott som alla jeansanvändare säkerligen råkat ut för. Nästa gång detta händer dig behöver du inte harma dig över att du inte mera kan använda dina favoritjeans. Det är enkelt att lappa hålet. Även miljön tackar dig.
-
Laga läder och skinn
Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats är värt att repareras så att det verkligen håller länge i användning.