Rätt tvätt förlänger livet på kläder
Genom att ta bra vara på dina kläder och sköta dem rätt håller de betydligt längre och du kan samtidigt både spara pengar och skona miljön med det. Redan genom att använda samma plagg 3 gånger längre minskar du på klädesplaggets klimatpåverkan med 65 % (1) för att klädproduktionen är ingen miljövänlig syssla.
Alltför flitig maskintvätt tär och sliter på kläder och många kan av misstag tvätta sönder sina kläder. Tvätten sliter på textilerna och många gånger skulle det räcka med att vädra kläderna, borsta eller ånga dem eller använda sig av endast fläckborttagningsmedel. Tvätta kläderna först när de på riktigt är smutsiga.
Följ klädernas tvättinstruktioner för att kunna hantera dem på rätt sätt och få dem att hålla så länge som möjligt. Sortera ditt byke enligt material, färg och rekommenderad temperatur för tvätt. Efter vardagligt bruk räcker ofta en lägre temperatur än vad som anges som högsta på plaggets tvättlapp. Även tvättprogrammet påverkar hur hårt tvätten sliter i kläderna.
Checklista i tvättstugan:
- Använd rätt tvättmedel för rätt material. För ömtåliga material som ylle och silke ska man använda tvättmedel som är ämnat för dem.
- Kom ihåg att yllekläder inte ens behöver tvättas så ofta, väldigt sällan räcker. Istället för tvätt räcker det bra med att vädra ylleplagg på balkongen eller till och med bara inomhus. Om plagget har samlat på sig lite smuts kan du först prova borsta bort det med en klädborste eller ånga med en klädångare.
- Vänd plaggen avigt innan tvätt, speciellt jeans och kläder med print, så håller de längre.
- Om plagget har dragkedjor lönar det sig att dra fast dem så att de inte hackar mot känsligare ställen under tvätten.
- Använd tvättpåsar för sköra plagg som strumpbyxor och bh:n som innehåller hårda delar.
Källor:
1: Naturskyddsforeningen (02/2021)
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Ta hand om yllekläder
Tar du hand om ylleplagget får du en trogen vän för en lång tid framöver. Ylle behöver sällan tvättas och mår bra av att vädras eller ångas vid behov. Enstaka smutsfläckar kan du försöka skrapa bort med fingrarna.
-
Avnoppa kläder
Stickade tröjor och andra stickade ylleplagg blir noppiga, men det betyder inte att de är av dålig kvalitet eller att de har kommit till sitt slut. Ta bort nopporna med en avnoppare och vips så har du en fräsch och stilig tröja igen!
-
Lappa hål på jeans
Att jeansen spricker vid grenen är ett allmänt problem som så gott som alla jeansanvändare säkerligen råkat ut för. Nästa gång detta händer dig behöver du inte harma dig över att du inte mera kan använda dina favoritjeans. Det är enkelt att lappa hålet. Även miljön tackar dig.
-
Laga läder och skinn
Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats är värt att repareras så att det verkligen håller länge i användning.
-
Förläng livet på utekläder
Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.