Skötsel av gjutjärnspannor
Gjutjärnspannor känns för många som arbetsdryga och jobbiga att sköta. Men egentligen kräver det inte så mycket jobb och ifall du sköter dem rätt, kan du använda dig av samma panna livet ut. Men hur tar man bra hand om dem?
Gjutjärn är mycket hållbart och med bra och enkel skötsel håller den från generation till generation. Gjutjärnspannor lämpar sig för alla spisar, tål höga temperaturer och flitig användning. Nästa gång du funderar på att köpa en ny stekpanna, då din gamla teflonpannan kanske fått skråmor på stekytan, kanske en gammal gjutjärnspanna fyndat på loppis eller bortglömd i din mormors skåp kunde vara ett bra alternativ.
Rengöring
- Rengör din smutsiga gjutjärnspanna kemikaliefritt med endast varmt vatten och diskborste/tvättsvamp
- Bäst är det ifall du tvättar pannan ännu när den fortfarande är varm, men det går även senare ifall du inte genast orkar ta itu med det.
- Använd aldrig diskmedel för detta!
- Diskmedlet kan förstöra den oljiga ytan på pannan. Ifall du ändå av misstag har diskat din panna med diskmedel är det ingen fara! Du kan fixa ytan på pannan med att olja den på nytt.
- Gjutjärnspannor tål inte tvätt i diskmaskin!
- När du rengjort din panna kan du torka den på en varm stekplatta i 5-15min.
- Sätt aldrig undan en fuktig gjutjärnspanna, för då finns det risk att den rostar!
När gjutjärnspannan rostat
Du kan bra servera mat i din gjutjärnspanna, men efter det är det skäl att flytta över maten i en förvaringslåda. Förvarande av mat i gjutjärnspannor kan nämligen orsaka att pannan rostar. Ifall du redan har en rostig gjutjärnspanna kan du följa följande anvisning.
- Gnugga gjutjärnspannan med salt och en björntunga eller dylikt.
- Skölj sedan av pannan med vatten och torka upp den på en varm spisplatta.
- Olja sedan pannan på nytt, så är den igen redo för användning.
Allmänna skötselråd
- Stek in gjutjärnspannan med olja 1-2 gånger om året genom att sätta matolja på pannan och värma upp den på en stekplatta. Upprepa detta tills oljan inte mera vill sugas in i pannan, då är den klar och du kan torka bort den extra oljan som inte sugits upp.
- Gjutjärnspannor mår bäst av att användas ofta. Ju mera du använder och steker mat med den, desto bättre blir pannans non-sticky-yta.
- Rengör den alltid efter användning med en borste eller svamp och vatten.
- Det är bra att göra en snabboljning alltid nu och då.
- Lämna inte pannan och stå i vatten eller förvara den blöt, då riskerar du att den börjar rosta och kräver lite extra arbete.
Slit-och-släng-kulturen är en central drivfaktor bakom miljöbelastningen. En övergång till cirkulär ekonomi är en förutsättning för ekologiskt hållbar utveckling. Genom att förlänga livslängden för varor som redan finns kan var och en själv bidra till en minskad efterfrågan på nya produkter. Har du redan läst om varför det lönar sig att reparera mera?
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Rengör fläckade matlådor
Återanvändbara förvaringslådor är ett bra sätt att förvara matrester och minska på matsvinnet. Så här kan du förlänga livstiden på dina matlådor.
-
Avfrosta frysen
För att din frys skall fungera länge och väl, utan att förbruka alltför mycket el, är det skäl att ta bra vara på den. När det samlas is i frysen cirkulerar luften sämre och det går åt mera energi för att upprätthålla rätt temperatur.
-
Putsa ugnsplåten med socker
Har dina ugnsplåtar med tiden samlat på sig en hel del med fastbränd smuts? Har du försökt bli av med det utan framgång?
Ge inte upp hoppet! Det finns en mycket lätt och miljövänlig metod för att bli av med smutsen och snart ser dina ugnsplåtar ut som nya igen. -
Putsa skärbräda av trä
Din skärbräda är ett av föremålen i köket som används mest. För att hålla skärbrädan fräsch och användbar en längre tid lönar det sig att behandla den alltid nu och då. Skärbrädan av trä samlar i sig bakterier och vätskor, men du kan med ett mycket lätt och enkelt sätt bli av med dem och förlänga brädans livslängd!
-
Slipa knivar
Köksknivar har en tendens att bli ovassa med tiden, speciellt om de får ligga löst i besticklådan och nötas mot andra knivar. Det kan man motverka genom att förvara varje kniv som måste vara speciellt vass i eget fack, men knivarna slits också då de används, så förr eller senare blir det aktuellt att slipa dem. För att slipa knivarna kan du använda dig av enkla vässningsapparater och slipstenar som finns till salu till överkomligt pris i husgerådsaffärer.