Reparera söndrigt porslin på japanskt vis
I stället för att dölja skavanker och felaktigheter, framhäver limningen det vackra i porslinet.
Detta tips tar inspiration från en gammal japansk teknik som kallas för ”kintsugi”. Tanken är att limma söndrigt porslin med guldfärg eller metall för att framhäva objektets unika historia. I stället för att dölja skavanker och felaktigheter, framhäver limningen det vackra i porslinet.
Porslin kan lätt bryta itu om det fälls på golvet. Om porslinsbitarna är relativt stora kan man pröva reparera porslinet, med guldkant! Att limma porslinet förlänger användningen av kärlet och gör porslinet unikt.
Om man har tänkt använda det reparerade porslinet för servering av mat gäller det att vara försiktig med valet av lim och färg, då många färgämnen inte lämpar sig för en direkt kontakt med livsmedel. I stället kan man hitta nya ändamål för det reparerade porslinet, till exempel som inredningsobjekt.
Porslin är på lång sikt bättre för klimatet än engångsplast och papperskärl. Det tar dock en stund att kompensera för porslinstillverkningens klimatutsläpp. En porslinsmugg måste användas 16 gånger innan muggens klimatutsläpp är mindre än för tillverkningen av en plastmugg. I jämförelse med en pappersmugg måste porslinsmuggen användas hela 64 gånger innan den är klimatvänligare än en pappersmugg.
Det kan också löna sig att fynda begagnat porslin på loppis, där man kan hitta unika kärl till ett rimligt pris.
Instruktioner för reparation av kärl med guldfärgat lim
Du behöver:
- hållbart lim (till exempel Epoxy-lim)
- guldfärg (till exempel akrylfärg)
- söndrigt porslin
- liten pensel eller liknande verktyg
Gör så här:
- Pensla färg på den ena delen av det brutna porslinet, och lim på den andra. Tryck ihop delarna och håll fast under några minuter. Låt stå och stelna.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Rengör fläckade matlådor
Återanvändbara förvaringslådor är ett bra sätt att förvara matrester och minska på matsvinnet. Så här kan du förlänga livstiden på dina matlådor.
-
Har du hört talas om youth-washing?
Många unga aktiva inom miljörörelsen upplever att de blir representerade men inte inkluderade. Fenomenet kallas youth-washing, skriver Nadia Korkman i Natur och Miljös blogg.
-
Klimatkompensering – ett sätt att köpa gott samvete?
Det är generellt accepterat att utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt de kommande åren och årtionden. Detta betyder att vi måste ändra på såväl våra produktions- som konsumtionsvanor. EU satsar på att vara koldioxidneutralt år 2050 medan Finland har som mål att vara klimatneutralt senast 2035.
Läs mer om artikeln: Klimatkompensering – ett sätt att köpa gott samvete?
-
Biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden är utgångspunkten för det moderna naturskyddet.
-
Hur ska vi tala om att världen brinner?
Klimatrapporteringen har alltid varit svår. Svårast är ändå att hitta en ton som gör att folk bryr sig.
Läs mer om artikeln: Hur ska vi tala om att världen brinner?