Rengör fläckade matlådor
Återanvändbara förvaringslådor är ett bra sätt att förvara matrester och minska på matsvinnet. Så här kan du förlänga livstiden på dina matlådor.
Vissa maträtter kan ge förvaringslådor fläckar som inte försvinner efter en vanlig diskning. Till exempel en kryddig curryrätt kan färga Tupperware-lådor med ett besvärligt gult skimmer. Men det finns en lätt lösning på problemet!
Återanvändbara förvaringslådor är ett bra sätt att förvara matrester och minska på matsvinnet. Plastlådor är det vanligaste materialet som används i tillverkningen av matlådor, men det säljs även glas-och bambulådor, som ofta marknadsförs som miljövänligare alternativ.
Miljövänligheten beror på graden av återanvändbarhet. Glas har till exempel ett högre koldioxidavtryck i produktionsstadiet än plast, men glaslådan kan å andra sidan återvinnas och återanvändas fler gånger än plastlådor.
När det gäller förvaringslådor av bambu kan det vara bra att kolla upp om produkten är FSC-certifierad och om det har använts kemikalier i tillverkningen av bambulådorna.För att återanvändbara förvaringslådor ska vara miljövänligare än engångslådor behövs flera gångers användning.
Det är trevligare att använda förvaringslådor om de är rena och fräscha. Så här kan du förlänga livstiden på dina matlådor.
Instruktioner
Du behöver:
- Desinfiktionsmedel
- Trasa eller hushållspapper
Gör så här:
- Sätt ett lager desinfiktionsmedel på de fläckade områden. Låt stå i cirka 30 minuter. Putsa bort grumset med en fuktig trasa eller ett fuktigt hushållspapper. Diska till slut lådan med diskmedel för att få bort de sista orenheterna.
Före rengöringen.
Efter slutförd rengöring.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Reparera söndrigt porslin på japanskt vis
I stället för att dölja skavanker och felaktigheter, framhäver limningen det vackra i porslinet.
Läs mer om artikeln: Reparera söndrigt porslin på japanskt vis
-
Avfrosta frysen
För att din frys skall fungera länge och väl, utan att förbruka alltför mycket el, är det skäl att ta bra vara på den. När det samlas is i frysen cirkulerar luften sämre och det går åt mera energi för att upprätthålla rätt temperatur.
-
Putsa ugnsplåten med socker
Har dina ugnsplåtar med tiden samlat på sig en hel del med fastbränd smuts? Har du försökt bli av med det utan framgång?
Ge inte upp hoppet! Det finns en mycket lätt och miljövänlig metod för att bli av med smutsen och snart ser dina ugnsplåtar ut som nya igen. -
Putsa skärbräda av trä
Din skärbräda är ett av föremålen i köket som används mest. För att hålla skärbrädan fräsch och användbar en längre tid lönar det sig att behandla den alltid nu och då. Skärbrädan av trä samlar i sig bakterier och vätskor, men du kan med ett mycket lätt och enkelt sätt bli av med dem och förlänga brädans livslängd!
-
Skötsel av gjutjärnspannor
Gjutjärnspannor känns för många som arbetsdryga och jobbiga att sköta. Men egentligen kräver det inte så mycket jobb och ifall du sköter dem rätt, kan du använda dig av samma panna livet ut. Men hur tar man bra hand om dem?