Vindkraften ska byggas ut reglerat och ekologiskt kreativt
Dela denna sida
Natur och Miljös verksamhetsledare Camilla Sederholm efterlyser tydligare spelregler för utbyggnaden av vindkraften. Denna insändare publicerades i Hufvudstadsbladet den 7 september 2023.
Det planeras och byggs ut mera vindkraft i dag än någonsin tidigare både till havs och på land. Den enskilt största andelen remisser från myndigheter som Natur och Miljö mottagit i år har berört planerad utbyggnad av vindkraftverk.
Vindkraften planeras nu byggas ut kraftigt både längs Östersjökusten från Åland till Bottenviken och på land i Österbotten. Även på svenskt vatten planeras det för mycket mer vindkraft i Östersjön.
Höjderna och omfattningen av vindkraftsparkerna har vuxit betydligt jämfört med tidigare. Den normala höjden för ett vindkraftverk i dag är 350 meter. Vindkraftsparkerna och infrastrukturen som förbinder kraftverken och elnätet hotar splittra skogar, rekreationsområden, fåglars flyttstråk. Många fler undervattenskablar ska dras längs med havsbotten.
Att ta tillvara den förnybara vindens kraft i ökad utsträckning är ändå förnuftigt i jämförelse med många andra energikällor. Utbyggnaden behöver därför ske reglerat och med större ekologisk helhetstänk och mera positiv kreativitet som ledstjärnor.
Natur och Miljös styrelse har diskuterat akuta behov som med tanke på miljö och naturvärdena är viktigt att man i planeringen fäster mera uppmärksamhet vid. Natur och Miljö vill framföra följande aspekter:
- Ekosystemperspektivet; vindkraft får inte försämra naturvärden, däribland vandringskorridorer för olika arter.
- Havsvindkraftverk bör korrelera med havsplanen/erna.
- Alternativ till biologiskt värdefulla skogsområden för landbaserad vindkraft bör prioriteras, så som färdigt förstörda infrastrukturområden.
- Multifunktionalitet bör gälla och främjas på områden som byggs ut med vindkraft, till exempel biodiversitetsängar, vindkraft i kombination med solkraft eller odlingar. Vindkraft får ej utesluta andra former av utnyttjande av markområdet men bör främja samexistens för maximal ekologisk nytta.
- Beträffande lagen om frivillig ekologisk kompensation och kraven om återställande av natur efter nedlagd verksamhet bör ekologisk kompensation i närområdet prioriteras.
- Avsaknaden av sådan bindande reglering som kunde styra upp en mera hållbar utbyggnad av vindkraften är en stor brist som behöver åtgärdas.
- En hur stor utbyggnad och regional förskjutning som är rimlig med tanke på ingreppen i naturen och landets behov som helhet, och inte enbart med tanke på de ekonomiska intäkterna till de enskilda kommunerna, är frågor som också är värda att diskuteras.
Camilla Sederholm
verksamhetsledare, Natur och Miljö rf.
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Planerna på ny vindkraftspark i Närpes strider mot landskapsplanen
Utlåtande , Publicerat:Natur och Miljö understryker att området är ett viktigt huvudflyttstråk för flyttfåglar. Alldeles i anslutning till projektområdet finns enligt tidigare utredningar ekologiskt värdefulla och känsliga naturområden.
Läs mer om artikeln: Planerna på ny vindkraftspark i Närpes strider mot landskapsplanen
-
Österbottens landskapsplan försummar artrikedomen
Utlåtande , Publicerat:Finland har i internationella avtal förbundit sig att freda 30 procent av sina land-, sjö- och havsområden före 2030. Denna målsättning lyser med sin frånvaro i Österbottens landskapsplan. Det här är en allvarlig brist som bör rättas till.
Läs mer om artikeln: Österbottens landskapsplan försummar artrikedomen
-
Utlåtande om planerna på att grunda en ny havsbaserad vindkraftspark i Rigabukten, Estland
Utlåtande , Publicerat:Vi efterlyser naturkonsekvensbedömningar som beaktar vindkraftsparkens inverkan på flyttfåglarnas rastplatser och migrationsvägar liksom projektets inverkan på fisklivet i Östersjön.
-
Utlåtande om Åbacks vindkraftspark i Kristinestad
Utlåtande , Publicerat:Vi efterlyser en alternativ placering av 10 vindmöllor i den planerade vindkraftsparken i Åback.
Läs mer om artikeln: Utlåtande om Åbacks vindkraftspark i Kristinestad
-
Utbyggnaden av förnybar energi får inte försämra naturskyddet
Utlåtande , Publicerat:Regeringens lagförslag riskerar att öppna Pandoras ask och påskynda naturförlusten ytterligare enligt principen ändamålen helgar medlen.
Läs mer om artikeln: Utbyggnaden av förnybar energi får inte försämra naturskyddet