Utbyggnaden av förnybar energi får inte försämra naturskyddet
Dela denna sida
Regeringens lagförslag riskerar att öppna Pandoras ask och påskynda naturförlusten ytterligare enligt principen ändamålen helgar medlen.
Till: Miljöministeriet
Ärende: Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av naturvårdslagen
Diarienummer för begäran om utlåtande: VN/1247/2024
Natur och Miljö tackar för möjligheten att ge ett utlåtande.
Natur och Miljö understryker att EU:s direktiv för förnybar energi, RED III, inte förutsätter att naturskyddslagen revideras eller att det finländska naturskyddet försämras på grund av utbyggnaden av förnybar energi.
Regeringens proposition föreslår undantagsbestämmelser som skulle göra det lättare att kringgå skyddet av hotade arter liksom de bestämmelser som gäller för Natura 2000-områden. Det här är oacceptabelt.
Regeringens lagförslag riskerar att öppna Pandoras ask och påskynda naturförlusten ytterligare enligt principen ändamålen helgar medlen. Vi kan inte godta att positiva miljömål som gäller förnybar energi skulle förutsätta att vi kringskär naturskyddet.
Utbyggnaden av till exempel vindkraften till havs och i ödemarker aktualiserar redan nu frågan om den förnybara energins inverkan på djurlivet och artrikedomen. Naturresursinstitutet är av samma anledning i färd med att inventera vindparkers inverkan på stora däggdjur och deras utbredningsområden. Det finns all anledning att skynda långsamt i utbyggnaden av vindenergi om det visar sig att naturskyddets och energiindustrins intressen krockar.
Vi föreslår att regeringen höjer ambitionsnivån och i stället ställer tuffare krav på naturanpassad utbyggnad av industriella anläggningar. All markanvändning ska beakta lokala naturvärden och den biologiska mångfalden.
Finland har vid partskonferensen för FN:s konvention om biologisk mångfald i Montreal 2022 förbundit sig att stoppa naturförlusten före 2030 och skydda minst 30 procent av sina land-och havsområden. Regeringens proposition och förslag att urvattna naturskyddet skulle ta oss längre bort från denna målsättning och undergräva ambitionen att stärka skyddet av sårbara och hotade arter.
Det är inte juridiskt eller vetenskapligt motiverat att åtgärder för att uppnå klimatmålen leder till att andra naturvärden försvagas. Vi måste värna om ambitiösa klimatpolitiska målsättningar samtidigt som vi slår vakt om viktiga naturvärden utan att naturen tar stryk.
Natur och Miljö ber av ovan nämnda anledningar att regeringen ser över propositionen och återremitterar frågan till ny behandling.
Med vänlig hälsning,
Camilla Sederholm
Verksamhetsledare
Natur och Miljö
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
EU:s alarmerande planer på att försvaga vargskyddet måste stoppas!
Pressmeddelande , Publicerat:Om EU på lättvindiga och populistiska grunder nu går in för att riva upp internationella skyddskriterier leder det till en situation där respekten för Bernkonventionen urholkas och det internationella naturskyddet försvagas.
Läs mer om artikeln: EU:s alarmerande planer på att försvaga vargskyddet måste stoppas!
-
Stoppa jakten på lodjur!
Nyhet , Publicerat:Se bilderna från fredagens demonstration utanför Viltcentralens huvudkontor.
-
EU:s planer att upphäva skyddet av vargen kan ha fatala följder
Utlåtande , Publicerat:EU-kommissionens planer är oroväckande eftersom en revidering av EU:s habitatdirektiv skulle ha katastrofala konsekvenser för den finska vargpopulationens livskraft och fortbestånd.
Läs mer om artikeln: EU:s planer att upphäva skyddet av vargen kan ha fatala följder
-
Planerna på ny vindkraftspark i Närpes strider mot landskapsplanen
Utlåtande , Publicerat:Natur och Miljö understryker att området är ett viktigt huvudflyttstråk för flyttfåglar. Alldeles i anslutning till projektområdet finns enligt tidigare utredningar ekologiskt värdefulla och känsliga naturområden.
Läs mer om artikeln: Planerna på ny vindkraftspark i Närpes strider mot landskapsplanen
-
Österbottens landskapsplan försummar artrikedomen
Utlåtande , Publicerat:Finland har i internationella avtal förbundit sig att freda 30 procent av sina land-, sjö- och havsområden före 2030. Denna målsättning lyser med sin frånvaro i Österbottens landskapsplan. Det här är en allvarlig brist som bör rättas till.
Läs mer om artikeln: Österbottens landskapsplan försummar artrikedomen