Naturcentret Nya naturum kunde bli grönt flaggskepp för regionen
Dela denna sida
Det finns både behov och intresse av ett mångsidigt naturcenter i Raseborg, men än så länge har ingen aktör tagit på sig ansvaret att samordna det fortsatta utvecklingsarbetet. Det är slutsatsen av projektet Nya Naturum som Natur och Miljö genomförde år 2020. Projektets slutrapport publicerades idag på svenska. En finskspråkig version publiceras inom kort.
Projektledare Ylva Rancken-Lutz har under sju månader kartlagt förutsättningarna för att bygga upp ett grönt flaggskepp för naturturism och aktiviteter med natur- och miljötema. På grund av covid-19-pandemin kunde inga öppna invånarmöten arrangeras och intressentdialogen fördes mest på distans, men en vision har ändå växt fram.
- Viktigt att förstå är att det är ett nytt sorts naturcenter vi i samarbete har planerat, säger Rancken-Lutz. Det ska fortsätta vara ett naturcenter med låga trösklar, men med en bredare bas och med inriktning på både naturturism och miljöarbete med många aktiva aktörer från tredje sektorn, forskare och privata entreprenörer.
- Det finns ett stort stöd för visionen att utveckla Ekenäs naturum. Många vill dra sitt strå till stacken, men under det här projektet har vi inte löst den centrala frågan om vem som skall koordinera det hela, konstaterar förbundsordförande Henna Björkqvist från Natur och Miljö.
Natur och Miljö vädjar nu till staden att inte bara se sig som hyresvärd för Gnäggetfastigheten, utan att aktivt arbeta för visionen om ett nytt center för naturturism. En annan viktig part är Forststyrelsen, som kunde locka besökare från när och fjärran till nationalparkerna. Tyngdpunkten i projektet Nya Naturum var att kartlägga intresset för samarbete bland aktörer som hittills inte har medverkat i Ekenäs naturum. Genom projektet har många nya frön till samarbete fötts. Bland annat föreningen Pro Litore och Paddlingsfabriken vill ha en roll i helheten.
- Vi har enastående naturresurser i Raseborg, konstaterar Rancken-Lutz. Nu gäller det för staden att vara framtidsinriktad och förbereda sig på den natur- och närturism som Corona- och klimatkrisen för med sig. Skapar vi ett inbjudande naturcenter med låg tröskel tror jag att både fler finländska och på sikt också internationella turister söker sig till Ekenäs och Raseborg för vi har att erbjuda just det som de söker gällande naturupplevelser.
Natur och Miljö var huvudman för projektet Nya Naturum. Projektets slutrapport har publicerats på webbsajten. För projektet öppnades en facebookgrupp, som ännu en tid framöver kommer att fungera som forum för dialog om Nya Naturum. Huvudfinansiär för projektet var Leadergruppen PomoVäst och Svenska kulturfonden bidrog med finansiering. Natur och Miljö driver Naturskolan Uttern som är Finlands äldsta naturskola. Natur och Miljös intresse för Nya naturum är kopplat till planerna på att utveckla naturskolans verksamhet i västra Nyland.
Slutrapport: Nya Naturum 2020 av Ylva Rancken-Lutz
Mera information
Henna Björkqvist
Ordförande för Natur och Miljö
045 8719197
Bernt Nordman
Verksamhetsledare för Natur och Miljö
045 2700 313
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Nya Naturum ska bli gemensamt naturcenter
Pressmeddelande , Publicerat:Utvecklingsprojektet Nya Naturum har tagit fart och den 1.4 anställdes sociolog Ylva Rancken-Lutz som projektledare. Syftet är att skapa en vision om hur verksamheten vid Naturum i Ekenäs skulle kunna utvecklas samt att förankra visionen hos centrala aktörer i regionen. Natur och Miljö administrerar utvecklingsprojektet.
Läs mer om artikeln: Nya Naturum ska bli gemensamt naturcenter