Kalavverkningarna förödande för artrikedomen
Dela denna sida
Det är märkligt att Svenska lantbruksproducenternas centralförbund väljer att försvara kalavverkningar. Läs vår insändare som publicerades i Hufvudstadsbladet, Åbo Underrättelser, Vasabladet och Österbottens Tidning den 12 januari.
Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), anser att en massiv övergång till kontinuitetsskogsbruk skulle leda till minskad tillväxt i våra skogar. Nylund vill inte se över kalavverkningarna, trots att en lång rad forskare påtalar behovet att undvika kalhyggen för att vi ska kunna värna om artrikedomen och kolsänkorna.
Enligt Naturresursinstitutet Luke har de finländska skogarna avverkats i alltför stor utsträckning de senaste åren, vilket har lett till en accelererande naturförlust och krympande kolsänkor med ökade klimatutsläpp som påföljd. Luke föreslår följaktligen minskade avverkningsvolymer för att ge skogarna en chans att återhämta sig.
Flera nordiska skogsforskare slår larm om kalavverkningarnas förödande inverkan på skogarnas artrikedom. Kvaliteten på skogens markskikt är avgörande för trädens tillväxt.
En doktorsavhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet varnade i fjol för att kalavverkning har en negativ inverkan på artsammansättningen av svampsamhället i skogsmarken, vilket i sin tur påverkar markstrukturen och skogarnas förmåga att lagra kol. Forskningen visar att till exempel svampen spindelskivling försvinner i skogar som har kalavverkats. Spindelskivlingen är en viktig art eftersom den bryter ned organiskt material.
På lång sikt kan kalavverkningar bidra till att näringsomsättningen i marken minskar, vilket kan leda till lägre markbördighet och produktivitet för växande träd, uppger Sveriges Lantbruksuniversitet.
För att styra in skötseln av skogsekosystemen i en hållbar riktning behövs det alternativa skogsbruksmetoder. Två sätt att gynna ekosystemen är att lämna kvar en högre andel levande träd vid avverkning eller att välja kontinuitetsskogsbruk.
Trycket på skogarna i vårt land är i dag extra stort på grund av energikrisen och Rysslands fortsatta anfallskrig i Ukraina. Eftersom bevarade skogar är bättre för klimatet höjs nu fler röster för att begränsa förbränningen av skogsbaserad biomassa. Natur och Miljö anser att i synnerhet avverkningen av större träd till pellets och flis måste begränsas. Det finns trots allt gränser för hur mycket och hur snabbt skogarna kan förnya sig.
Enligt Timo Pukkala, professor i skogsplanering, är det mer lukrativt för skogsägarna att satsa på kontinuitetsskogsbruk. Pukkalas kalkyler visar att kontinuitetsskogsbruk ger cirka 57 procent mer klirr i kassan än kalhyggen på lång sikt.
Det är märkligt att SLC mot denna bakgrund väljer att försvara kalavverkningar, trots att metoden är mycket starkt ifrågasatt bland landets ledande forskare.
Camilla Sederholm
Verksamhetsledare
Natur och Miljö
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Naturförlusten försvinner inte genom att skjuta upp beslut
Nyhet , Publicerat:"Det minsta som den sittande regeringen kan göra under sin återstående mandatperiod är att fatta ett principbeslut om att skydda naturskogarna på statsägd mark." Läs vår insändare som publicerades i Hufvudstadsbladet den 8 december.
Läs mer om artikeln: Naturförlusten försvinner inte genom att skjuta upp beslut
-
Utlåtande om utkast till Finlands nationella skogsstrategi
Utlåtande , Publicerat:Natur och Miljö anser att det är mycket oroväckande att åtgärder som upprätthåller och ökar den biologiska mångfalden inte framhävs starkare i den nationella skogsstrategin.
Läs mer om artikeln: Utlåtande om utkast till Finlands nationella skogsstrategi
-
Natur och Miljö kräver stärkt skogsskydd efter larmrapport
Pressmeddelande , Publicerat:Vi måste sätta stopp för den trend där avverkningsvolymerna skenar iväg utom kontroll, kräver Natur och Miljö.
Läs mer om artikeln: Natur och Miljö kräver stärkt skogsskydd efter larmrapport
-
Skriv in tydliga förbud i skogslagen
Nyhet , Publicerat:Finlands skogslag bör tydliggöras och i den måste framgå tydliga förbud och straffåtgärder.
-
Ansvarslösa kriterier för skogsskydd i regeringens planer
Nyhet , Publicerat:Petteri Orpo bryter sitt löfte om att skydda den finska skogen. Skogar i södra Finland hotas av otillräckliga kriterier då regeringens beslut om skogsskyddet ligger runt hörnet.
Läs mer om artikeln: Ansvarslösa kriterier för skogsskydd i regeringens planer