Ja tack till nya stöd för naturvård
Dela denna sida
För stora delar av den biologiska mångfalden i Finland är läget så kritiskt att det inte räcker att bara bevara de nuvarande små spillrorna av områden i naturtillstånd. Människan måste hjälpa till genom att aktivt återställa naturens egna processer. Vissa naturtyper, de så kallade vårdbiotoperna, har utvecklats genom århundraden av aktiv djurhållning. Ängar och hagmarker måste kontinuerligt betas av djur för att de arter som har anpassat sig till de här livsmiljöerna skall finnas kvar.
Det här är bakgrunden till en av regeringen Marins stora satsningar, Helmiprogrammet. Under den här regeringsperioden skall restaurerings- och naturvårdsinsatserna lyftas till en ny nivå.
En del av de särskilda naturvärdena befinner sig på mark i privat ägo. Alla markägare har ett ansvar för att naturvärden inte skall gå förlorade, men det är rimligt att samhället bidrar med en del finansiering. När Helmiprogrammet började planeras visade det sig att det inte finns en lämplig laglig grund att styra statsmedel till åtgärder på privat mark. Därför satte miljöförvaltningen i snabb takt i gång ett lagändringsprojekt, parallellt med en större och lite långsammare uppdratering av naturvårdslagen.
Ser positivt på att beredningen av lagändring fortsätter
Natur och Miljö lämnade den 8.6.2020 in ett utlåtande om utkastet till regeringsproposition. Vi gillar reformen, men pekar på att de nya stöden inte få överlappa de nuvarande stöden som kommer från jordbruksstöden, alltså landsbygdsprogrammet. Jordbrukssektorn har fortfarande det primära ansvaret för att bevara den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet.
De nya stöden skall administreras av statens regionförvaltning, de så kallade NTM-centralerna. Enligt planen handlar det inte så mycket om att dela ut pengar, utan om att upphandla, koordinera och förmedla tjänster och material som behövs för restaurering och vårdåtgärder.
Natur och Miljö har länge efterlyst satsningar där man kombinerar biologisk sakkunskap med ingenjörskunnande i syfte att hitta fungerande lösningar på biodiversitetskrisen. Forststyrelsens naturtjänster har i många år utvecklat och testat metoder främst på statens mark och nu är det hög tid att ta i bruk fungerande metoder i stor skala.
Vi ser inga hinder för att beredningen av lagändringen kan fortsätta så att regeringen under hösten kan avge sin proposition till riksdagen. Då kan nya naturvårdsåtgärder på privat mark finansieras från statens budget redan år 2021.
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Utbyggnaden av förnybar energi får inte försämra naturskyddet
Utlåtande , Publicerat:Regeringens lagförslag riskerar att öppna Pandoras ask och påskynda naturförlusten ytterligare enligt principen ändamålen helgar medlen.
Läs mer om artikeln: Utbyggnaden av förnybar energi får inte försämra naturskyddet
-
Otillräcklig budget för miljöstöden till jordbruket
Utlåtande , Publicerat:Odlingen av mångfaldsväxter har en otroligt viktig roll i arbetet för att trygga artrikedomen i jordbruket.
Läs mer om artikeln: Otillräcklig budget för miljöstöden till jordbruket
-
Regeringen vill försvaga vattenskyddet
Utlåtande , Publicerat:Nyckelorden ”flexibilitet” och ”smidigare bestämmelser” verkar vara eufemismer som används i betänkandet för att omskriva sådana åtgärder som försvagar vattenskyddet.
-
Miljöministeriets utkast till naturvårdsförordning försummar skogsskyddet
Utlåtande , Publicerat:Statsrådets förslag till ny naturvårdsförordning struntar i gammelskogen som skyddsobjekt. Utan ett strikt skydd av gammelskog är det omöjligt att uppnå målet med förordningen, anser Natur och Miljö i sitt utlåtande.
Läs mer om artikeln: Miljöministeriets utkast till naturvårdsförordning försummar skogsskyddet
-
Den nya strategin för biologisk mångfald prioriterar inte hyggesfritt skogsbruk
Utlåtande , Publicerat:Natur och Miljö ser ett akut behov för utökat ekosystembaserat skogsbruk och färre stora kalhyggen.
Läs mer om artikeln: Den nya strategin för biologisk mångfald prioriterar inte hyggesfritt skogsbruk