De rika länderna måste bära sitt ansvar för klimatförändringens följder
Dela denna sida
Klimatförhandlingarnas trovärdighet undergrävs av de rika ländernas oförmåga att infria sina löften om den klimatfinansiering som fastställdes i Parisavtalet.
Finländska miljö-, människorätts- och biståndsorganisationer kräver att FN:s klimatmöte fattar ett beslut om att avveckla användningen av fossila bränslen och införa en rättvis ansvarsfördelning i finansieringen av åtgärder som ska tackla klimatkrisen.
Förenta Nationernas klimattoppmöte ordnas i Sharm El Sheikh i Egypten den 6-18 november. Eftersom mötet ordnas på den afrikanska kontinenten förväntar sig organisationerna att mötet fattar beslut som är viktiga för de afrikanska länderna. I synnerhet beslut om anpassning till klimatförändringens effekter och en fördelning av det ekonomiska ansvaret för att kompensera för klimatrelaterade skador är frågor där det måste ske framsteg.
Klimatförhandlingarnas trovärdighet och låginkomstländernas tillit undergrävs av de rika ländernas oförmåga att infria sina löften om den klimatfinansiering som fastställdes i Parisavtalet. Finansieringen skulle hjälpa låginkomstländerna att anpassa sig till klimatförändringen och därtill dämpa klimatförändringens effekter. Den här finansieringen har nu uteblivit till vissa delar.
Extrema väderfenomen såsom översvämningar och stormar orsakade av klimatförändringen ökar samtidigt kraftigt, vilket ger upphov till enorma kostnader och oåterkalleliga förluster i världens fattigaste länder.
De finska organisationerna kräver att klimatmötet fattar beslut om att grunda en specifik finansieringsmekanism för att kompensera sådana skador som orsakas av klimatförändringen.
”Dessa skador inträffar, trots klimatanpassande åtgärder, vädertjänster och olika riskhanteringssystem, vilket översvämningarna i Pakistan har visat”, säger Emilia Runeberg, klimatexpert på biståndsorganisationen Fingo.
Kostnaderna för en stor del av dessa klimatskador drabbar de fattigaste ländernas invånare som minst av alla bär ansvaret för att ha orsakat klimatförändringen. Organisationerna anser att de länder som står för de historiskt sett största utsläppen också ska bära det största ansvaret för att kompensera dessa skador. Finland måste som en del av EU-gruppen främja dessa finansieringsbeslut.
Fjolårets klimatmöte i Glasgow enades om riktlinjer för att avveckla fossila bränslen, men formuleringarna urvattnades på slutrakan. Nu behövs det tuffare skrivningar på årets klimatmöte i Egypten.
”I ljuset av vetenskapen är det klart att det inte finns skäl att investera i ett endaste olje-, gas eller stenkolsprojekt. Penningströmmarna ska i stället styras från problem till lösningar. Vi måste avveckla den fossila infrastrukturen snabbare än planerat”, säger Kaisa Kosonen, klimatexpert på Greenpeace.
Kriget i Ukraina och den globala matkrisen har aktualiserat behovet av att stödja en sådan matförsörjning och ett sådant jordbruk som är hållbart med tanke på klimatet.
”Vi kräver att klimatmötets resolution slår fast att klimatarbetet inom jordbrukssektorn ska förverkligas så att vi stöder sådana livsmedelssystem som minskar på ojämlikheten. I synnerhet kvinnors och småbrukares utkomst måste tryggas”, säger Noora Simola, klimatexpert på Food and Forest Development Finland.
Naturbaserade lösningar som odlingen av matgrödor i närheten av träd för att förebygga erosion liksom anläggningen av våtmarker i städer för att bromsa översvämningar är centrala lösningar för klimatet, matförsörjningen och kampen mot naturförluster, skriver de finska organisationerna.
”Klimatkrisen och naturförlusten måste lösas parallellt. Det är viktigt att beakta klimatåtgärdernas inverkan på naturen samtidigt som vi minskar på utsläppen och stärker kolsänkorna”, säger Bernt Nordman, klimatansvarig på WWF.
De finska miljö-, människorätts- och biståndsorganisationernas klimatexperter är tillgängliga för intervjuer under FN:s klimatmöte.
För ytterligare information:
WWF Finland, Bernt Nordman, klimatansvarig, +358 50 525 0348, bernt.nordman@wwf.fi
Fingo, Emilia Runeberg, klimatexpert, +358 50 317 6686, emilia.runeberg@fingo.fi
Natur och Miljö, Camilla Sederholm, verksamhetsledare, +358 45 2700 313, camilla.sederholm@naturochmiljo.fi
Greenpeace, Kaisa Kosonen, klimat- och energiexpert, +358 50 368 8488, kaisa.kosonen@greenpeace.org
Finlands naturskyddsförbund, Hanna Aho, skyddsexpert, +358 40 628 9495, hanna.aho@sll.fi
Plan Finland, Niina.Ratilainen@plan-international.org, +358 50 378 7791
Amnesty International / Finlands sektion: Elina Mikola, klimat och miljöexpert, elina.mikola@amnesty.fi +358 44 493 8334
Food and Forest Development Finland (FFD), Noora Simola, noora.simola@ffd.fi, +358 50 466 5322
Siemenpuu-säätiö, Hanna Matinpuro, verksamhetsledare, hanna.matinpuro@siemenpuu.org, +358 50 569 1189
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Natur och Miljö välkomnar uppgörelsen i Dubai
Pressmeddelande , Publicerat:Natur och Miljö understryker vikten av att avveckla alla subventioner till fossila bränslen och att Finland lever som vi lär.
Läs mer om artikeln: Natur och Miljö välkomnar uppgörelsen i Dubai
-
Världssamfundet måste förbinda sig att stoppa konsumtionen av fossila bränslen
Pressmeddelande , Publicerat:FN:s klimatkonferens kör i gång i Dubai om två veckor. En rad finländska ideella organisationer kräver att världssamfundet avvecklar alla subventioner som är skadliga för klimatet.
Läs mer om artikeln: Världssamfundet måste förbinda sig att stoppa konsumtionen av fossila bränslen
-
Utlåtande om klimatdeklaration för byggnader
Utlåtande , Publicerat:Vi ifrågasätter att byggnadsplatsens naturliga kolsänkor och kollager inte beaktas i beräkningen av koldioxidavtrycket.
Läs mer om artikeln: Utlåtande om klimatdeklaration för byggnader
-
Natur och Miljö kräver stärkt skogsskydd efter larmrapport
Pressmeddelande , Publicerat:Vi måste sätta stopp för den trend där avverkningsvolymerna skenar iväg utom kontroll, kräver Natur och Miljö.
Läs mer om artikeln: Natur och Miljö kräver stärkt skogsskydd efter larmrapport
-
Regeringens förslag till ny bygglag sumpar klimatmålen
Utlåtande , Publicerat:Klimat- och naturhänsynen slarvas bort i regeringens proposition till ny bygglag. Därtill vill regeringen försämra besvärsrätten, vilket försvagar demokratin och civilsamhällets påverkningsmöjligheter.
Läs mer om artikeln: Regeringens förslag till ny bygglag sumpar klimatmålen