Finland har en historisk chans att skydda sina gammelskogar – eller misslyckas i det
Dela denna sida
Det brådskar med att skydda sådana naturskogar från avverkning, vars naturvärden redan är kända utifrån de befintliga kriterierna och det tidigare nämnda kartläggningsarbetet. Miljöorganisationerna vädjar till regeringen Orpo.
Ärade statsminister Petteri Orpo, ärade regering,
Vi vill uppmuntra er att fatta ett vetenskapligt grundat beslut att skydda gammelskogar och skogar i naturtillstånd som hela Finland kan vara stolt över. Europas största skogar i naturtillstånd finns just i Finland, de är en del av vår nationalegendom och att bevara skogarna är viktigt för finländare.
Regeringsprogrammet slår tydligt fast att: ”Regeringen skyddar de resterande statsägda gammelskogarna och skogarna i naturtillstånd som uppfyller nationella kriterier. Regeringen försäkrar sig om att utarbeta oberoende kriterier enligt ett snabbt tidsschema.”
Vi är djupt oroliga över processen för hur skyddskriterierna justeras just nu.
För oberoende skyddskriterier bör kriterierna baseras på naturvetenskapliga rön, inte på exempelvis politiska eller ekonomiska intressen. Målet ska vara kriterier och skyddsbestämmelser som har en tillräcklig effekt då vi har i sikte att stoppa naturförlusten fram till år 2030. På basen av kriterierna bör vi skydda från avverkning skogar som vi vet är värdefulla enligt de nuvarande kriterierna och enligt kartläggningsuppgifter. Vi måste också stödja det långsiktiga utvecklandet av naturskyddsnätverket.
Viktigt är att då kriterierna justeras utnyttjas den breda expertisen hos den lagenliga, oberoende expertorganen Finlands naturpanel. I dagens läge ser vi inte att det förslag som Finlands naturpanel presenterade 2021 (1) om skyddet av gammelskogar har noterats i beredningen. De omfattande inventeringar som arbetsgrupperna Luonnonmetsä och Luonnonmetsät Sápmi besitter riskerar också nonchalerats, trots att dessa aktörer sitter inne med den bästa kunskapen om omfattningen och koordinaterna för landets oskyddade gammelskogar och skogar i naturtillstånd. Forskare som har specialiserat sig på artrikedomen i skogarna fäste likaså den 5 oktober uppmärksamhet vid beslutet att förbigå vetenskapligt grundade skyddskriterier i sitt uttalande.
Det brådskar med att skydda sådana naturskogar från avverkning, vars naturvärden redan är kända utifrån de befintliga kriterierna och det tidigare nämnda kartläggningsarbetet. Det handlar om försiktighetsprincipen som EU-kommissionens kriteriearbetsgrupp tog fram i mars 2023 (2), men som miljöministeriet, som utarbetar nationella kriterier och skyddsriktlinjer, hittills inte tagit hänsyn till trots begäran. Det är av största vikt att beslutsfattarna också har denna information som underlag för beslutsfattande.
I den samiska regionen är det nödvändigt att utan dröjsmål starta en egen process, där skyddsavgränsningar och beslut granskas med hänsyn till de olika nyttjandebehoven och samernas rättigheter, i enlighet med FPIC-principen (3).
En mångfaldig natur är finländarnas nationella egendom som regeringen bär ansvar för att bevaras. Om kriterierna för skydd av natur- och gammelskog avgörs genom att man bortser från de rekommendationer som den lagstadgade naturpanelen avgett och det befintliga kartläggningsmaterialet samt att kriterierna medvetet begränsas till att vara så strikta att utökningen av skyddsarealen förblir liten, fattar regeringen ett medvetet beslut om att misslyckas i en viktig del av stoppandet av naturförlust. Detta skulle vara en stor missad möjlighet.
Vördnadsfullt
Aki Arkiomaa, verksamhetsledare, Birdlife Finland
Touko Sipiläinen, landschef, Greenpeace
Riku Eskelinen, verksamhetsledare, Luonto-Liitto
Camilla Sederholm, verksamhetsledare, Natur och Miljö
Hanna Halmeenpää, ordförande, Finlands naturskyddsförbund
Liisa Rohweder, generalsekreterare, WWF Finland
Källor:
1: Suomen luontopaneeli (4/2021) Metsäluonnonturvaava suojelun kohdentaminen Suomessa. Ks. tiedote: https://luontopaneeli.fi/ajankohtaista/luontopaneelin-selvitys-eun-biodiversiteettistrategian-tavoitteet-tarkoittavat-merkittavaa-metsien-lisasuojelua-suomessa/
2: Commission Guidelines for Defining, Mapping, Monitoring and Strictly Protecting EU Primary and Old-Growth Forests. SWD(2023)62
3: FPIC = tietoon perustuva ennakkosuostumus. Ks. Katsaus YK:n biodiversiteettisopimuksen alkuperäiskansoja koskeviin ohjeisiin sekä niiden kansalliseen toimeenpanoon liittyviin näkökohtiin Suomessa. Ympäristöministeriön julkaisuja 2023:26
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
NTM-centralen försummar flygekorrens skydd
Nyhet , Publicerat:En ny rapport visar att NTM-centralen tillåter kalhygge i områden där flygekorren trivs.
Läs mer om artikeln: NTM-centralen försummar flygekorrens skydd
-
Skriv in tydliga förbud i skogslagen
Nyhet , Publicerat:Finlands skogslag bör tydliggöras och i den måste framgå tydliga förbud och straffåtgärder.
-
Utlåtande om regeringens kriterier för naturskogar i Finland
Utlåtande , Publicerat:Natur och Miljö anser att regeringens krav på naturskog är för snäva för att gagna den biologiska mångfalden.
Läs mer om artikeln: Utlåtande om regeringens kriterier för naturskogar i Finland
-
Ansvarslösa kriterier för skogsskydd i regeringens planer
Nyhet , Publicerat:Petteri Orpo bryter sitt löfte om att skydda den finska skogen. Skogar i södra Finland hotas av otillräckliga kriterier då regeringens beslut om skogsskyddet ligger runt hörnet.
Läs mer om artikeln: Ansvarslösa kriterier för skogsskydd i regeringens planer
-
Natur och Miljö lanserar kampanjen Från skog till hav för ett renare Östersjön
Pressmeddelande , Publicerat:Natur och Miljö lanserar i dag, den 20 april 2024, kampanjen Från skog till hav. Kampanjen tar dig på en spännande utfärd hela vägen från skogen till Östersjön och informerar om hur du kan tillämpa naturbaserade lösningar för ett renare Östersjön.
Läs mer om artikeln: Natur och Miljö lanserar kampanjen Från skog till hav för ett renare Östersjön