Ersättningar för förebyggande naturvård istället för skador
Dela denna sida
Fredade djur kan i vissa situationer orsaka skador på egendom. Sedan länge har näringsidkare och även privatpersoner kunnat söka om ersättningar från staten, men det nuvarande systemet för utbetalning av ersättningar är föråldrat. Natur och Miljö medverkade i styrgruppen för RauLaKo-projektet som utredde olika sätt att utveckla systemet för ersättningar.
Miljöministeriet har nu på basen av RauLaKo-rapporten utformat ett förslag till en ny lag om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur. Lagen skulle omfatta endast de djur som är fredade i naturvårdslagen. Det finns annan lagstiftning för ersättningar av skador som orsakas av stora rovdjur som klassas som vilt och omfattas av jaktlagen.
Det primära syftet med lagpropositionen är att förbättra skyddet för djur och öka acceptansen för naturvård.
Natur och Miljö önskar att man i Finland i högre grad skulle övergå från skadebaserade ersättningar till ersättningar för naturvårdsprestationer. Ett exempel är systemet där staten betalar en ersättning enligt antalet häckade kungsörnspar inom renskötselområdet. Detta fungerar som en ersättning för de renkalvar som kungsörnarna river.
Den nya lagens system för stöd till åtgärder som förebygger skador skall inte heller överlappa andra offentliga stödformer. Åtgärder för att förebygga skador på t.ex. odlingar skall i första hand finansieras genom jordbrukets stödsystem. Ett exempel är fågelåkrar. Bland annat vitkindade gäss har orsakat betydande ekonomiska skador för jordbrukare när fåglarna vilar och äter på åkrar under sina flyttresor mellan häckningsområdena vid norra ishavet och övervintringsplatserna söder om Östersjön. I huvudsak skall fågelåkrar finansieras av jordbruksstöd, men de kan kompletteras med finansiering som beviljas på basen av den nya lagen. Med hjälp av en fågelåker lockar markägaren flyttfåglarna till en annan åker än odlingsåkern med att t.ex. sprida särskilt foder på den.
Natur och Miljö tycker att det är skäligt med en liten självrisk. Skador som fridlysta djur åstadkommer är naturliga fenomen i likhet med stormar och åskskurar. På årsnivå är minimigränsen på 170 euro rimlig. Däremot tycker vi inte om förslaget att man i summan skulle inräkna kostnader för att bedöma omfattningen på skadorna. Det skulle i praktiken betyda att väldigt små skador kunde komma att belasta myndigheterna.
Lagen är planerad att träda i kraft den 1.1.2022.
Läs mer i Natur och Miljös utlåtandearkiv här på webben.
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Utbyggnaden av förnybar energi får inte försämra naturskyddet
Utlåtande , Publicerat:Regeringens lagförslag riskerar att öppna Pandoras ask och påskynda naturförlusten ytterligare enligt principen ändamålen helgar medlen.
Läs mer om artikeln: Utbyggnaden av förnybar energi får inte försämra naturskyddet
-
Utlåtande om regeringens förslag till statsbudget för 2023
Utlåtande , Publicerat:De budgeterade beloppen för naturvård motsvarar i många fall tyvärr inte de skriftligen formulerade ambitionerna i regeringens förslag till statsbudget för nästa år.
Läs mer om artikeln: Utlåtande om regeringens förslag till statsbudget för 2023
-
Naturvårdslagen ska inkludera miljöpedagogik som grund för naturkunskap
Nyhet , Publicerat:Natur och Miljö har gett ett utlåtande om utkastet till regeringsproposition om naturvårdslagen. Lagen sträcker sig till medborgarnas naturkännedom och grundstenen till det läggs redan i barndomen och småbarnspedagogiken.
Läs mer om artikeln: Naturvårdslagen ska inkludera miljöpedagogik som grund för naturkunskap
-
Nominera till Natur och Miljös förtjänsttecken
Nyhet , Publicerat:Läs mer om artikeln: Nominera till Natur och Miljös förtjänsttecken
-
Utlåtande om ändring av statsrådets förordning om dispens enligt jaktlagen
Utlåtande , Publicerat:Natur och Miljö anser att utökad jakt på rovdjur inte borde möjliggöras på något plan, eftersom rovdjuren rent antalsmässigt redan lever på gränsen till existensminimum.
Läs mer om artikeln: Utlåtande om ändring av statsrådets förordning om dispens enligt jaktlagen