Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Dina cookieinställningar har sparats.

Tröttnat på grillkorven?

Inspiration , Publicerat:

Vi påstår att det händer alla friluftsmänniskor i något skede. Även (kanske i synnerhet) veganer, eftersom utbudet är ännu smalare där. Vi talar om den totala överdosen av grillad korv. Naturskollärare är inget undantag, även om den här våren utgör ett sådant då vi i stället för att grilla med ett pärlband av elevgrupper har tid att sammanfatta våra tankar kring fenomenet.

Det finns få så smidiga maträtter utomhus som korven, då det enda som krävs för en mättande måltid är en produkt, en pinne och en eld. Men om du överdoserat fullständigt finns faktiskt många alternativ som också kan tillagas på öppen eld. Det du behöver är en enkel stekpanna på skaft och en stekspade, helst rostfri. Vi har testat två av Muurikkas modeller, och föredrar den enklare till vilken vi tillverkat handtag av en rundstav. Den är lättare, trots materialet gjutjärn, än den ihopfällbara varianten. Utmaningen för barn och ovana matlagare kan vara att hålla ett lagom avstånd till elden. Yngre barn behöver, precis som vid korvgrillning, något att stöda skaftet på för att orka hålla pannan riktigt länge.

Stekpannan möjliggör plötsligt... allt! Allt från enkla quesadillas till för utelivet avancerade rätter så som pizza och abborrfilé. Så glöm sojakorven och testa ett av våra recept nedan, redan på nästa tur! Vi listar dem här enligt svårighetsgrad, från lätt till avancerad.

Quesadillas (2 portioner)

2 tortillabröd
1 dl riven ost

Lägg ett bröd i stekpannan. Strö över osten. Lägg det andra brödet ovanpå. Rosta från båda sidor tills osten har smält. Skär i två bitar och dela med din turkompis! Fyllningen kan varierars och byggas på med t.ex. grönsaker och bönor om du vill göra en matigare rätt. Osten (som förstås kan vara växtbaserad) är det viktigaste för att få rätten att hålla ihop.

Rieska med smör

5 dl kornmjöl (ca)
2 dl vatten
1 tsk salt

Rör ihop till en slät deg. Du kan kavla ut färdiga bröd hemma om du förberett degen där, eller tryck ut bröd med händerna ute. Stek i smör eller olja tills du fått en fin yta. Ät med smör eller annat bredbart pålägg. Degen räcker till 5-10 stycken, beroende på storlek.

Pizza

Färdiga tortillabröd eller rieskor
Tomatsås/ketchup
valfri pizzafyllning
ost
kryddor eller färska blad

Lägg brödet i stekpannan och fyll på med tomatsås, fyllningar och ost. Grädda försiktigt över elden tills osten smält. Strö över kryddor eller färska blad i slutet av gräddningen.

Det finns förstås ett oändligt antal andra maträtter du kan göra i pannan. Allt från klassiska plättar och krabbelurer till tortilla española och shakshuka.

Lycka till med att revolutionera din utematlagning! :)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...