Tröttnat på grillkorven?
Dela denna sida
Vi påstår att det händer alla friluftsmänniskor i något skede. Även (kanske i synnerhet) veganer, eftersom utbudet är ännu smalare där. Vi talar om den totala överdosen av grillad korv. Naturskollärare är inget undantag, även om den här våren utgör ett sådant då vi i stället för att grilla med ett pärlband av elevgrupper har tid att sammanfatta våra tankar kring fenomenet.
Det finns få så smidiga maträtter utomhus som korven, då det enda som krävs för en mättande måltid är en produkt, en pinne och en eld. Men om du överdoserat fullständigt finns faktiskt många alternativ som också kan tillagas på öppen eld. Det du behöver är en enkel stekpanna på skaft och en stekspade, helst rostfri. Vi har testat två av Muurikkas modeller, och föredrar den enklare till vilken vi tillverkat handtag av en rundstav. Den är lättare, trots materialet gjutjärn, än den ihopfällbara varianten. Utmaningen för barn och ovana matlagare kan vara att hålla ett lagom avstånd till elden. Yngre barn behöver, precis som vid korvgrillning, något att stöda skaftet på för att orka hålla pannan riktigt länge.
Stekpannan möjliggör plötsligt... allt! Allt från enkla quesadillas till för utelivet avancerade rätter så som pizza och abborrfilé. Så glöm sojakorven och testa ett av våra recept nedan, redan på nästa tur! Vi listar dem här enligt svårighetsgrad, från lätt till avancerad.
Quesadillas (2 portioner)
2 tortillabröd
1 dl riven ost
Lägg ett bröd i stekpannan. Strö över osten. Lägg det andra brödet ovanpå. Rosta från båda sidor tills osten har smält. Skär i två bitar och dela med din turkompis! Fyllningen kan varierars och byggas på med t.ex. grönsaker och bönor om du vill göra en matigare rätt. Osten (som förstås kan vara växtbaserad) är det viktigaste för att få rätten att hålla ihop.
Rieska med smör
5 dl kornmjöl (ca)
2 dl vatten
1 tsk salt
Rör ihop till en slät deg. Du kan kavla ut färdiga bröd hemma om du förberett degen där, eller tryck ut bröd med händerna ute. Stek i smör eller olja tills du fått en fin yta. Ät med smör eller annat bredbart pålägg. Degen räcker till 5-10 stycken, beroende på storlek.
Pizza
Färdiga tortillabröd eller rieskor
Tomatsås/ketchup
valfri pizzafyllning
ost
kryddor eller färska blad
Lägg brödet i stekpannan och fyll på med tomatsås, fyllningar och ost. Grädda försiktigt över elden tills osten smält. Strö över kryddor eller färska blad i slutet av gräddningen.
Det finns förstås ett oändligt antal andra maträtter du kan göra i pannan. Allt från klassiska plättar och krabbelurer till tortilla española och shakshuka.
Lycka till med att revolutionera din utematlagning! :)
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Praktiska tips för vinterutflykten
Inspiration , Publicerat:Den här texten är till dej som vill komma ut och njuta av februaris första värmande solstrålar, kanske ta årets första kopp kaffe på en av dina vandringar till favoritplatser i naturen, eller ta med familjen eller vänner på en skidtur. Det kan vara långt bort eller till närmaste skog. Vad du än ska göra så finns det alltid en anledning att komma ut och och njuta av februari- månaden då ljuset kommer tillbaka!
-
Årets julklapp lockar på utfärd
Inspiration , Publicerat:Varje år röstas årets julklapp fram lagom en månad före jul. I år blev det stormköket.
-
Kläder efter väder – Naturskolornas guide
Inspiration , Publicerat:Hur man ska klä sig vid olika väder och för olika aktiviteter är inte alltid det lättaste. Här kommer några tips och råd på vad du kan tänka på.
Läs mer om artikeln: Kläder efter väder – Naturskolornas guide
-
Svamp, eldar och natthimmel - Finska naturens dag
Inspiration , Publicerat:Läs mer om artikeln: Svamp, eldar och natthimmel - Finska naturens dag
-
Vår vanligaste fågel och nittionio andra
Inspiration , Publicerat:Talgoxe, domherre, kråka, skata, koltrast, sångsvan, gräsand, fiskmås, tamduva, större hackspett. Hastigt får du ihop till tio gamla bekanta längs promenadrutten och sedan är du på god väg.
Läs mer om artikeln: Vår vanligaste fågel och nittionio andra