Åland genom tiderna
Dela denna sida
Vad händer under en dag med Naturskolornas tema Åland genom tiderna?
Barnen samlas kring kartan som ligger utbredd på marken, sätter sig på liggunderlagen och skuffas och knör för att få plats. När klassen samlats sig börjar naturskolläraren berätta och ställa frågor om Ålands historia och den berättelsen börjar för 1 miljard år sedan. Berättelsen om Ålands historia varvas med lekar om sälar som blir tjocka och funderingar kring lerans betydelse för stenåldersmänniskor, men även för vikingar. Vad hände egentligen med grönlandssälen och varför gjorde man leridoler? Vems tass var det som hamnade i vikingarnas gravar och vilka var det som besökte Otterböte?
- Det här var jobbigt!
- Det blir ju inget!
- Ja, nu brinner det!
Känslorna är många i grupperna som klassen delats in i och vissa sätt att göra eld kräver mycket tålamod och träning, medan andra fungerar ganska raskt. Spänningen stiger sedan när alla grupper har fått förbereda en egen eld och det ska tändas med eldstål. Inga tändstickor finns och inget papper, bara eldstålet och bomull. Ska det lyckas?
Efter eldäventyret samlas klassen runt kartan igen. Vad var det mer som hade betydelse för människornas liv här ute på öarna? Hur tog man sig fram mellan öarna och vad behövdes för att kunna segla? Det vi söker finns avbildat i en grotta i nuvarande Spanien och målningen är 17 000 år gammal. Det visar den äldsta bilden som finna på rep. Hur gjorde man rep och hur är det att göra ett eget rep?
Där lämnar vi Åland historia som denna dag slutar 1860. Ålänningen börjar segla ut över hela världen och bland annat repet gör detta möjligt. Eleverna får slå rep på känsespel, hålla fingrarna rätt och repet spänt samt lära sig några enkla knopar. Det blir klassens sista upplevelse och dagens naturskola är över och barnen samlar ihop sina skapade alster med både lera och sot i ansiktet, men många insikter rikare!
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Framtidsbyggarna – ett tema med framtidstro
Inspiration , Publicerat:28 februari 2022 fick omvärlden ta del av den senaste klimatrapporten från IPCC (The intergovernmental panel on climate change). António Guterres, FN:s generalsekreterare, sade i sitt presstal att ”jag har sett många vetenskapliga rapporter under min tid, men ingenting som liknar den här”.
Läs mer om artikeln: Framtidsbyggarna – ett tema med framtidstro
-
Lek och lär med snö
Inspiration , Publicerat:Snö gör vinterdagarna ljusare och skänker glädje i olika former av aktiviteter. Här ger vi tips på hur snön kan vara en del av undervisningen. Med hjälp av våra tips hoppas vi sprida ännu mera snöglädje!
-
Räven Razzez äventyrliga höst
Inspiration , Publicerat:Rävungen Razze har träffat många nya vänner i höst då han har följt med naturskolorna på naturskoldagar. Här berättar Razze själv om allt roligt han fått vara med om
-
Ett år som naturskollärare
Inspiration , Publicerat:Åsa Hägg och Emma Sten jobbade som vikarierande naturskollärare år 2020. Emma var naturskollärare vid Naturskolan Uttern i Västra Nyland och Åsa jobbade vid Ålands naturskola. Här berättar de hur året gick och hur de upplevde naturskolläraryrket.
-
Vad är en naturskola egentligen?
Inspiration , Publicerat: