malgrupper/larare/naturskolan_uttern/vara_utemiljoer/uteklassrum
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Sommar guldvingar.jpg

Störsvik

Karnaistenkorpi

Kärleksstigen

Naturskolans uteklassrum

 

Störsvik, Sjundeå

Besök Störsviks naturskydds- och friluftsområde och upplev gammal skog och Kvarnträsks stränder. I Störsvik kan vi förundra oss över stora rotvältor, hitta spår av hackspettar och leta småkryp i den översvämmade björklunden om våren. Matsäcken äts på klipporna vid vackra Kvarnträsk. Har gruppen mera tid på sig är det möjligt att besöka havsstranden där det också finns en eldplats. 

Uteklassrummet lämpar sig bra för förskol- och skolelever. Vi går en sträcka på ca 2 km. Det finns dass vid parkeringen. Störsvik rekreationsområde ligger i Sjundeå och är behändigt belägen även med tanke på gruper från huvudstadsregionen. Vi möter er buss vid reningsverket vid ändan av Kolavikens väg invid golfplanarna i Pickala. Bilkarta. Friluftskarta.

 

Karnaistenkorpi, Lojo 

Karnaistenkorpi rör du dig äkta lodjursmarker med gammal skog och kuperad terräng. Längs naturstigen får du balansera på spångar och stöta på spännande bergsformationer. Det finns två fina skärmskydd med eldstad att välja emellan, i fall att man vill äta sin matsäck vid en eld och med fin utsikt. Båda är belegna vid en mysig träskstrand – Ahvanalampi och Sorvalampi.

Karnaistenkorpi lämpas sig bra för skolelever och även hurtiga förskolelever. Vi går en sträcka på lite dryga 2 km. Det fins dass vid parkeringen och vid båda skärmskydden/edlplatserna. Karnaistenkorpi är behändigt belägen rakt ovanpå Åbo motorväg i Lojo – det går raskt och enkelt att ta sig dit även från huvudstadsområdet. Vi möter er buss vid en sopsorteringsplats rakt mittemot naturstigens södra parkeringsplats: Jantoniementie, 1 km från Y-korsningen där Karnaisvägren tar slut och Jantoniementie vänder till vänster (nordväst) och Kisakalliontie till höger (nordost). 

 

Kärleksstigen, Snappertuna

På Kärleksstigen blandas en historisk miljö med fina naturupplevelser. När du går längs bron över bäcken och kommer in på Kärleksstigen möts du av gamla sägner, röda stugor, trevliga skogsdungar och – med god tur – betande får. Kärleksstigen finns i Sanppertuna i närheten av Raseborgs slottsruin. Uteklassrummet passar bra för yngre barn. Vi rör oss en sträcka ca 1 km. Vi möter bussen vid Tunahemmet på Tunalund 20.

Om gruppen har mera tid på sig är det möjligt att gå en sväng till Raseborgs slottsruin i samband med naturskoldagen. Det går också att beställa dramaguidningar och aktiviteter som anknyter till den historiska miljön via Anne Ingman parallellt med naturskoldagen. Slottsknektens stuga erbjuder gärna lunch eller saft och pannkaka för skolgrupper.

 

Naturstigen vid Österby skola, Ekenäs

Här vandrar du i sumpmarken, längs åkerkanten över bäcken och upp på berget. Här kan du göra spännande naturupptäckter och märka hur människan och närmiljön påverkar varandra. Naturstigen passar barn och elever i alla åldrar. Det är möjligt att variera hur lång sträcka vi rör oss enligt gruppens önskemål. Vi möter er på Österby skolas parkeringsplats vid Lärarvägen. Möjlighet att använda skolans toaletter.

 

Ramsholmen, Ekenäs

Bland lövträden kan du måla med höstfärger eller bli mästare på knoppar. Parklika Hagen och Ramsholmen bjuder på en mångsidig flora och närhet till havet. Här är det inte svårt att få syn på småfåglar och ekorrar. Om gruppen har lite mera tid på sig kan man vandra över broarna ut till de stora granarna på Högholmen. Miljön passar bra för alla åldrar. Det är möjligt att variera hur lång sträcka vi rör oss enligt gruppens önskemål. Vi möter er vid parkeringsplatsen vid Villa Schildt vid Östra strandgatan, eller på överneskommen plats om ni kommer till fots.

 

Västerby, Ekenäs

Skogarna, myrarna och sjöarna i Västerby ger många möjligheter att uppleva. I Västerby går det att göra en djupdykning i flera olika biotoper. Det finns skärmskydd och eldplatser på flera ställen och på vintern går här skidspår. Fråga mera av naturskollärarna!