Separera dina behov från dina önskemål - lev mer hållbart
Genom att minska vår konsumtion och vara medvetna om våra val kan vi göra en verklig skillnad för miljön och framtida generationer.
På grund av modetrender som marknadsförs i sociala medier på nätet har köphetsen blivit allt mer vardaglig. Influerare gör reklam för plagg och produkter som aldrig förr. Många kändisars inlägg på sociala medier triggar en köplust för oss konsumenter.
Överkonsumtion normaliseras och garderober ska bytas ut månatligen för att vi ska kunna hänga med i svängarna då nya snabbmodetrender avlöser varandra.
Att vara medveten om sina konsumtionsvanor är A och O. För att mätta sin shoppinghunger kan man välja att konsumera på ett hållbart sätt som inte tär på vår planet. År 2019 var varornas och tjänsternas andel av hushållens koldioxidavtryck 25 procent, och andelen fortsätter att stiga, uppger Miljöministeriet. Majoriteten av dessa utsläpp uppstår utomlands vid exempelvis tillverkning av varor som köps på nätet.
Grunden till en hållbar konsumtion är att man inte köper eller konsumerar i onödan. Sociala medier och reklam ger ofta en illusion av att vi behöver mer varor och produkter än vad som är nödvändigt. Genom att överväga vilka varor och produkter som är väsentliga i vardagen kan man fatta kloka beslut som är skonsamma för miljön.
Separera dina behov från dina önskemål och tänk efter före du köper något som du egentligen inte behöver. Om du behöver en produkt som du vet att man enbart kommer använda någon enstaka gång kan du hyra eller låna produkten för att minska konsumtionen.
Ett populärt och trendigt hållbarhetstips är att sträva efter att köpa mer begagnade varor. I dagens värld man kan köpa nästan allting begagnat. Det finns många fantastiska butiker som säljer begagnade saker och det finns även många applikationer som ger möjlighet för privatpersoner att både köpa och sälja begagnade varor. När du köper begagnat ger du varorna en andra chans i stället för att låta varan förpassas till soptippen.
Om du inte är ivrig på att köpa begagnade prylar kan du i stället sträva efter att ta väl hand om de grejer man redan äger för att slippa köpa nya varor. Du kan till exempel följa tvättinstruktionerna noggrant då du tvättar dina klädesplagg för att förhindra att de slits eller förstörs i tvätten.
Genom att vara varsam med sina ägodelar förlänger man deras livslängd och då behöver man inte konsumera lika ofta. Ifall en produkt inte fyller sitt fulla funktionsvärde kan man överväga ifall produkten går att reparera eller återanvända före man slänger den och köper en ny.
Att göra hållbara livsval är inte enbart en modern sak att göra - det är en viktig åtgärd för att rädda vår planet. Genom att minska vår konsumtion och vara medvetna om våra val kan vi göra en verklig skillnad för miljön och framtida generationer. När vi agerar i linje med hållbara principer har vi möjligheten att göra en betydelsefull skillnad och lämna ett positivt arv efter oss.
Alexandra Berglund är högskolepraktikant på Natur och Miljö.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Rengör fläckade matlådor
Återanvändbara förvaringslådor är ett bra sätt att förvara matrester och minska på matsvinnet. Så här kan du förlänga livstiden på dina matlådor.
-
Reparera söndrigt porslin på japanskt vis
I stället för att dölja skavanker och felaktigheter, framhäver limningen det vackra i porslinet.
Läs mer om artikeln: Reparera söndrigt porslin på japanskt vis
-
Har du hört talas om youth-washing?
Många unga aktiva inom miljörörelsen upplever att de blir representerade men inte inkluderade. Fenomenet kallas youth-washing, skriver Nadia Korkman i Natur och Miljös blogg.
-
Vi måste lära oss av naturen
Det blir allt viktigare att anpassa våra samhällen till klimatförändringens följder. Nu behövs transformativa åtgärder som bygger på en förståelse för hur naturen fungerar, skriver Vilma Wahlbeck.