Cirkulär vardag
Cirkulär vardag, hur funkar det i praktiken? Att konsumera cirkulärt innebär att man använder samma varor så länge det fysiskt bara är möjligt och när själva varan inte längre går att använda för sitt ursprungliga ändamål kan den cirkuleras till något nytt.
Cirkulär ekonomi är något vi hör om på samhällelig nivå och kanske tänker att återvinningscentraler och stora industriföretag sysslar med. Som att cirkulärt enbart betyder att materialet, råvaran, cirkuleras om till något nytt i stora industrianläggningar. Men nej, det är inte enbart något invecklat som är långt ifrån din egen vardag. Cirkulär ekonomi handlar om att dela, hyra och återvinna istället för att samla på ett oändligt sopberg. Du kan på många sätt förlänga varors livslängd och därmed spara vår planet från ännu ett par nya jeans och ”en-säsongs-telefoner”.
Tre tips för en mera cirkulär vardag:
- Hyr det du inte behöver så ofta. Ordnar du fest hemma kan du prova hyra rekvisita och pynt enligt kvällens tema istället för att köpa och låta pyntet damma i skåpet efteråt. Det finns företag som hyr serviser eller t.ex. champagneglas så att det säkert räcker till alla gäster. Delningstjänster har blivit vanliga också i vardagen. Klädotek, bilpoolar och hyrtjänster för tält, rinkor och annan utflyktsutrustning har stort utbud och finns på många orter.
- Reparera det du redan har där hemma. Ge lite kärlek till dina varor som du redan har och ta hand om dem. Vårda skorna så de håller genom vintern och tvätta kläder och textilier i lämplig temperatur så de inte slits i onödan. Då vinterjackans dragkedja går sönder eller muddar slits ut går det bra att laga plagget istället för att köpa ett nytt. Det som du inte kan eller hinner sköta om eller reparera själv, kan du ta till en reparatör. Det borde vara lika självklart att föra grejer till reparation som att gå till butiken för att köpa nytt.
- Värdesätt gammalt. Allting var inte bättre förr, men mycket var det. Gamla kläder är ofta av bättre kvalitet än dagens blandfiberplagg och likaså i möbler märker man ofta en stor kvalitetsskillnad mellan då och nu. Det är modernt att återälska gammalt och föredra second hand. Dessutom är utbudet s-t-o-r-t!
Ibland hör man att folk inte vill bli definierade som konsumenter för att det är så starkt kopplat med tillväxtekonomin. Men som konsument har du makt. Tänk så här:
- Varje val har effekter. Då du väljer att köpa en repareringstjänst eller medlemskap i en delningspool understöder du entreprenörer som med sin verksamhet främjar cirkulär ekonomi, vilket i sin tur gynnar miljön.
- Var en aktiv konsument. Ställ krav på företag. Fråga varifrån råvarorna till deras produkter kommer och hur deras varor går att reparera. Finns det reservdelar och kan varan repareras med att byta ut vissa delar istället för att kassera telefonen, datorn, tv:n, scannern, rakapparaten – you name it.
- En krävande konsument förändrar inte ännu hela systemet, men ju flera vi är som orkar ställa de jobbiga frågorna i butiken, desto mera gehör får vi.
- Bli en cirkulent istället för konsument! Svenska föreningen Medveten konsumtion myntade begreppet cirkulent för och om oss som vill leva cirkulärt.
Med hjälp av kampanjen och temadagen Circular Monday uppmuntras konsumenter att bekanta sig med cirkulära varor och tjänster. På hemsidan cirularmonday.com finns många cirkulära tjänster och företag som tillverkar varor av återvunna material istället för nyproducerat.
Natur och Miljö är en av temadagens understödande organisationer som står för kampanjens budskap. Att ställa om till en mindre belastande livsstil kan vara kul och hämta med sig många nya sätt att leva resurssmart och miljövänligt.
23.11.2020
Tuuli Solhagen
Kommunikatör vid Natur och Miljö
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Reparera söndrigt porslin på japanskt vis
I stället för att dölja skavanker och felaktigheter, framhäver limningen det vackra i porslinet.
Läs mer om artikeln: Reparera söndrigt porslin på japanskt vis
-
Klimatkompensering – ett sätt att köpa gott samvete?
Det är generellt accepterat att utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt de kommande åren och årtionden. Detta betyder att vi måste ändra på såväl våra produktions- som konsumtionsvanor. EU satsar på att vara koldioxidneutralt år 2050 medan Finland har som mål att vara klimatneutralt senast 2035.
Läs mer om artikeln: Klimatkompensering – ett sätt att köpa gott samvete?
-
Övergång till cirkulär ekonomi
I dagens värld talas det mycket om överkonsumtion, överbefolkning, klimatförändring och slöseri av naturresurser. Samtidigt satsas det stort på att uppnå ännu större ekonomisk tillväxt. Men den ekonomiska tillväxten baserar sig tyvärr ofta på att utnyttja mer och mer naturresurser.