Maximal energiproduktion med rörlig solfångare
Roland Snickars i Solf utnyttjar solen för att värma huset och varmvattnet. Han har en rörlig solfångare som följer solen och svänger totalt 180 grader.
Roland Snickars tar emot oss med ett stort leende på gården i Solf i Korsholm. Vi är på plats för att bekanta oss med den rörliga solfångaren som värmer upp en stor del av hushållets varmvatten. Solfångaren är monterad högst uppe på en stång på garagetaket för att inte skuggas av huset eller skogen uppe på backen. Då vi besöker Roland i början av oktober är det en mulen och sval höstdag, men Roland visar glatt att det uppe i solfångaren är 23 grader varmt. I förrådet finns en display där man dessutom behändigt kan avläsa till exempel antalet soltimmar och hur mycket energi som producerats varje månad.
Beslutet att ta tillvara solenergi föddes då Roland Snickars och hans pappa ville minska på energiförbrukningen i ett hyreshus i Solf. Huset har tio lägenheter och avsikten var att producera varmvatten med solenergi istället för olja under sommarmånaderna. Roland bestämde sig för att testa ett system hemma vid det nybyggda huset först för att se hur bra det fungerade.
Sedan installationen i augusti 2014 (fram till oktober 2017) har 8 000 kWh energi producerats och använts för att värma vatten till golvvärme och varmvatten. Solfångaren aktiveras då temperaturskillnaden mellan vattnet i tanken och solfångaren överstiger elva grader. Mest energi produceras från våren fram till oktober. För hushållet har solfångaren varit ett utmärkt komplement till bergsvärme och vedeldningen i spisen. Tack vare att solenergin värmer en stor del av varmvattnet, som annars skulle värmas med bergsvärmepumpen, är årsförbrukningen av el bara 4 500 kWh.
Systemet har levererats av Mauritz Ketola från företaget Wifotek. Systemet baserar sig på en rörlig solfångare, och Mauritz berättar att rörliga solfångare är 30-40 % effektivare på att fånga in solenergin än orörliga. Däremot är ofta mer kostnadseffektivt att satsa på fasta solfångare och solpaneler. En rörlig solfångare styrs med hjälp av GPS och svänger totalt 180 grader. Den följer solens rörelse och svänger 2-3 grader åt gången. Om det skulle bli för varmt inne i solfångaren vänder den sig bort från solen. Roland berättar att systemet är helt underhållsfritt och fungerar väl. Det värsta som kan hända säger han att det blir strömavbrott en riktigt varm och solig dag. Då kan inte solfångaren vända sig från solen och blir för varm och skadas. En elcell eller UPS som producerar el från solenergi för att driva solfångarens motor skulle därför kunna vara en klok investering.
Det är inte svårt att förstå varför Roland är så nöjd med sin solfångare då han visar upp den senaste elräkningen. Kostnaderna för elöverföringen är nästan dubbelt så höga som för själva elförbrukningen. Med andra ord har inte bergsvärmepumpen behövt arbeta särskilt mycket för att värma duschvatten i september månad. Roland berättar att under vissa soliga månader har bergsvärmepumpen bara satts igång ett par gånger. Återbetalningstiden för ett sådant här system är ca 7-8 år om antalet soltimmar är normalt enligt Mauritz Ketola.
Roland rekommenderar liknande lösningar för husägare som använder sig av oljepannor eller eldar med trä eller pellets. Med hjälp av solfångaren kan man bli självförsörjande på varmvatten under de soliga månaderna. Att installera systemet var heller inte särskilt komplicerat säger Roland. Han har gjort det mesta själv och hävdar att de flesta klarar av det. Det är lätt att smittas av hans entusiasm. Solenergi har vist sig vara ett bra alternativ för värmeproduktionen för hans hushåll. Roland har svårt att förstå varför man satsar på kärnkraftverk då det finns renare och effektiva alternativ som till exempel biogas som kunde komplettera med solenergi. Solenergi täcker inte ett hushålls hela behov, men en betydande del av värmeproduktionen kan fås från solen. Det har Roland visat med hjälp av sin solfångare på garagetaket i Solf.
Nästa steg är att installera ett system för att ta tillvara solenergin på sommarstugan i Västervik. I framtiden skulle Roland även vilja producera elektricitet med solceller i egnahemshuset. Men förutom dessa energilösningar kan man göra mycket för att minska sin energiförbrukning. Roland påminner om att elräkningen minskar betydligt genom att välja smartare och energisnålare maskiner och använda sig av LED-lampor.
Text och foto: Jessica Sundman
Tidigare publicerad på Natur och Miljös webbsida 6.11.2017.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Energisnålt med egen produktion
I Korpo har en ombyggd ladugård blivit ett energisnålt bostadshus där sol, vind och ved ger värme och el.
-
Isa och Henrik satsade på solenergi
Under somrarna på Borstö är de självförsörjande på energi. Två kvadratmeter solceller var lösningen för stugan.
-
Självförsörjande på värme i Degerös skogar
Händig karl reder sig själv. I Ingås djupa skogar surrar ett förnybart testlaboratorium. Pasi Hurris hem är helt självförsörjande på värme. Omkring 60-80 procent av elen producerar han själv. Som energikällor förlitar sig Pasi på ved, sol, jordvärme och vind.
Läs mer om artikeln: Självförsörjande på värme i Degerös skogar
-
Solja valde solen året runt
Behöver du tvättmaskin? Kylskåp? Eller är det någonting annat du söker efter för att få in solen i ditt liv?
-
Starkt solsken får Christian att mysa
På ett tak i centrala Borgå blänker en rad vakuumrör i solen. Det är Christian Westerlunds och Sofia Luojukoskis solfångare som förser tomtens två hus med uppvärmning och varmvatten.