Lärorikt och energismart när Taevs byggde hus
När familjen Taevs/Engblom planerade sitt hus var målet ett hälsosamt hus som passar en familj till ett överkomligt pris. Samtidigt ville familjen prova något annat än dagens standardhus.
På Fågelberget i Jomala på Åland bor Michael Taevs med sin familj sedan tre år tillbaka. Michael är en miljöintresserad egenföretagare och engagerad i Ålands Natur & Miljö. Till familjen hör Cecilia Engblom och barnen Tuva och Nikki, 7 och 4 år gamla. De har byggt ett välisolerat trähus som delvis producerar sin egen el och har en del energi-sparande lösningar som till exempel värmeåtervinning från duschvattnet.
Huset byggdes med målsättningen att skapa ett riktigt hälsosamt och energisnålt hus som passar en barnfamilj och som också är överkomligt ekonomiskt. Familjen ville testa något nytt och frångå de vanliga kataloghusen. Till slut fastnade de för ett välisolerat trähus som levererades i sex moduler från Estland. Det hade gått att bygga på Åland, men de hittade inte byggare med rätt kunskap och intresse.
Väggarna, som är tjocka, är uppbyggda med dubbla regler utan köldbryggor. Isoleringen är cellulosa. På insidan är träskivorna synliga, vilket ger en speciell inomhusmiljö. Väggarna är enbart behandlade med linolja med en aning vitt pigment.
Blir det något problem inne i en vägg är det bara att skruva loss skivorna och se efter vad som hänt. Att det ska vara så enkla lösningar som möjligt är genomgående i huset, där familjen så långt som möjligt undvikit teknik som riskerar gå sönder eller bli föråldrad.
Från gatan ser området ut som ett normalt bostadsområde. På andra sidan huset är det skog.
För att undvika sprängning och bevara omgivningen är huset byggt på plintar.
– Vi älskar naturen här och ville inte förstöra den, säger Michael.
Mot sydväst finns också stora fönster som släpper in mycket ljus och förstärker känslan av att bo med skogen som granne.
Ljusinsläppet bidrar till uppvärmningen av huset som i övrigt sker genom ett fläktstyrt till- och frånluftssystem där den uppvärmda inomhusluften passerar ett värmeåtervinningsaggregat på vägen ut. Energin som tas tillvara används för att värma upp den kallare inkommande luften. I princip är det en hårfön som står för uppvärmningen, och ytterligare en till när det blir lite kallare. Systemet fungerar bra under den varmare delen av året.
– På vintern när det blir kallare än –5 grader tar vi fram två små extra batterier.
Familjen överväger att installera en luft-luftvärmepump för den kallare delen av året.
Uppvärmningen står för runt hälften av energiförbrukningen. Årsförbrukningen för det 142 kvadratmeter stora huset är omkring 10 000 kilowattimmar, vilket är ungefär hälften av medeltalet i Finland.
Michael håller koll på husets energiförbrukning med övervakningssystemet eGauge, vilket gör att han kan följa upp vad olika åtgärder leder till. Med hjälp av det kan han också avläsa hur det stora solpanelsystemet på taket jobbar.
I snitt genererar de 16 panelerna årligen drygt 4 250 kilowattimmar. Av det går den största delen ut i elnätet, vilket på grund av tariffsystemen är en olönsam affär eftersom familjen får så lite betalt för den el huset producerar.
– Storleken var en missbedömning, berättar Michael.
– Baserar du ditt solpanelsystem på din förbrukning under en solig dag tjänar du in kostnaderna snabbt. Det är inte lönsamt att göra som vi och bygga för stort.
Den el som köps in är grön el.
Familjen lever ett normalt familjeliv.
– Vi duschar mycket, lampor är på och dörrarna står öppna.
Ett värmeåtervinningssystem av märket Heatsnagger minskar energiförbrukningen för vatten-uppvärmningen genom att ta tillvara värme ur avloppsvattnet från duschen på övre våningen och förvärma vattnet som går in i vattenvärmaren. I Michaels hus minskar den energiförbrukningen för vattenuppvärmningen med en fjärdedel. Den kunde vara ännu effektivare men rörens dimensionering blev inte optimal, vilket ger en del värmeförluster.
Familjen delar gärna med sig av sina erfarenheter av att bygga energismart.
– Om vi skulle bygga hus två eller tre skulle det bli perfekt, säger Michael, som precis som alla husbyggare stötte på en del utmaningar och problem under byggtiden och blev många erfarenheter rikare.
Michaels tips för dig som bygger nytt
- Satsa på isolering i stället för dyr teknik som riskerar att gå sönder.
- Fokusera på hälsosamma material och bra ljus.
- Ventilation är viktigt, speciellt i sovrummen för bra sömn
- Ta foton under byggtiden, tror du att du tar för många – ta ännu fler.
- Förvänta dig inte att saker går perfekt. Var aktiv, ställ frågor till byggarna och kommentera. Var noga med kontrakt.
Text och foto: Tove Fagerström
Tidigare publicerad i tidningen Finlands Natur nr 4/2017.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Energisnålt med egen produktion
I Korpo har en ombyggd ladugård blivit ett energisnålt bostadshus där sol, vind och ved ger värme och el.
-
Enkelt pelletsystem värmer hela huset
Emilia Söderlund och Henri Heikkinen köpte ett hus på landet utanför Karis år 2009. Det första de gjorde var att slänga ut oljepannan och ersätta den med ett miljövänligt alternativ. Deras val är pellets.
-
Isa och Henrik satsade på solenergi
Under somrarna på Borstö är de självförsörjande på energi. Två kvadratmeter solceller var lösningen för stugan.
-
Jorden värmer
På ett år sparade Villa Elfvik 57 megawattimmar elström jämfört med föregående år. Det motsvarar elförbrukningen i ett egnahemshus med fyra invånare under tre år. Omräknat i koldioxid motsvarar inbesparingen utsläppen från en personbil som kör 75 000 kilometer.
-
Jörgen slängde ut värmepannan
Jörgen och Sanna-Liisa Pihlflyckt bor i Sibbo i ett hus från 1910. År 2010 slängde de ut oljepannan och installerade jordvärme.