För Leif finns inga alternativ
Bergkullastiftelsen har gjort sig känd för sina innovativa energilösningar. Stiftaren Leif Nordqvist gav oss i det åländska höstrusket en inspirerande rundtur i Bergkullaområdet bland solpaneler, isolering och pelletskaminer. Trots att man nu bygger två nya energismarta hus har Leif siktet på ännu ambitiösare mål: De ska bli självförsörjande på el.
Många känner Bergkullastiftelsens grundare Leif Nordqvist som en ivrig miljökämpe med en lång historia inom byggbranschen. Bergkullastiftelsen startade han redan år 1992 och stiftelsen har sedan dess utdelat stipendier för energiprojekt. Dessutom bygger de för närvarande ytterligare två energismarta hus via bostadsbolaget Bergkullaby Ab. Vi åkte till stiftelsen i Saltvik på nordöstra Åland för att få reda på vad som är på gång.
Nya problem ger nya lösningar
Leif möter oss med sin eldrivna golfbil i höstrusket. Vi får vädret till trots åka på en lång och spännande runda bland alla installationer i Bergkullabyn som idag kommit att bli ett expanderande kluster av energisnåla hus. På området finns utöver Leifs eget hus en bastu ihopkopplad med ett båthus, Storhuset, Solhuset, föreningshuset, tre parhus med förråd för familjen, och sju hyresbostäder. Två till är just nu i byggskedet. Det gemensamma för alla är att de har sina egna speciallösningar, allt från solpaneler och solvändare till vedbastu och pelletspannor. Leif själv kallar det ”ett evigt experimenterande”.
Solhuset som Leif uppförde med sina kusiner 2007–8 fick stor uppmärksamhet på sin tid för sina innovativa energilösningar. Plåttaket är beklätt med 72 tunnfilmspaneler spridda på lång- och baksidan. Takets lutning på 45–78 grader är anpassad till att under året få maximal solstrålning. Ungefär 6 000 kWh är den elenergi som produceras årligen, och eftersom Solhuset inte är i ständig användning matas en stor del av elen ut i elnätet. I första hand förs elen ut i Bergkullas lokala nät och sedan till Ålands Elandelslags nät. Den intilliggande solfångaren utnyttjar solenergin till uppvärmning av det vatten som går genom golvslingorna och bruksvattnet. Till golvvärmehjälp har Leif installerat en pelletskamin som matas manuellt. Planen är framöver att de restgaser som produceras av pelletsförbränningen ska vidareföras till en ansluten Stirling-motor som genom att omväxlande värma upp och kyla gaserna skapar ett tryck som genererar el.
De två nya husen som just nu byggs på 85 kvadratmeter vardera är en vidareutveckling av de tidigare husen i Bergkullabyn. De har var sin egen solvändare från HelioZenit utrustad med en liten motor som ger en 180-graders vändningskapacitet, vilket alltså ökar effektgraden. Solvändarna förser bostäderna med både bruksvatten och golvvärme. Skulle inte det räcka kan vattenmantlade kökspannor genom vedeldning öka på varmvattenmagasinet. En elpatron finns därtill som backup för detta.
Det andra speciella med dessa nybyggen är isoleringslösningarna. Isoleringen mellan masonitbalkarna består nämligen av 40 cm Ekofiber vilket är en cellulosafiber av lösullstyp som sprutats in under visst övertryck. Takisoleringen är ännu tjockare, 50 cm. Den goda tätheten förhindrar luftströmmar i isoleringen och har förmågan att hålla inne mycket värme tillsammans med de specialdesignade fönstren. Dessutom kläs taken av ett lager växtlighet på glasfiberväv, vilket förstärker isoleringen och ger husen en speciell färöisk touch. Grästaken jämnar också ut regnavrinningen. Det kan bli varmt under sommaren, men det löses genom markiser och vädring.
Det märks att Leif har ett stort branschkunnande men det är särskilt enastående hur han kommer på lösningar på det som gemene man vanligtvis tycker är klurigt. Men utmaningarna tycks för Leif vara enbart sporrande.
– Nya produkter fordrar nya lösningar.
Ska bli självförsörjande
Som om det inte vore nog släpper Leif ytterligare en bomb:
– Vi ska bli 100 % självförsörjande på el.
Solen ska stå för merparten av svaret på utmaningen. Redan sedan 2016 är 110 solceller á 250 W placerade på garagehusets tak vilket ger en årsproduktion på 28 000 kWh. Som komplement tänker Leif satsa på bioenergiförbränning. Leif hoppas även att innovativa batterilösningar kommer snart.
Det blir knappast slut på verksamhet efter att målet om självförsörjande är uppfyllt. Men hur länge orkar nu Leif hålla på, som redan 83-åring? Han svarar oss raskt med sitt trevliga leende:
– Jag har inget alternativ.
Fotnot: I artikeln omnämns produktnamn. Företag har inte finansierat detta inlägg.
Text och foto: Simon Holmström
Tidigare publicerad på Natur och Miljös webbsida 13.11.2017.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Energisnålt med egen produktion
I Korpo har en ombyggd ladugård blivit ett energisnålt bostadshus där sol, vind och ved ger värme och el.
-
Enkelt pelletsystem värmer hela huset
Emilia Söderlund och Henri Heikkinen köpte ett hus på landet utanför Karis år 2009. Det första de gjorde var att slänga ut oljepannan och ersätta den med ett miljövänligt alternativ. Deras val är pellets.
-
Framtidens energiförsörjning i Esbo
På Sommaröarna i Esbo finns ett unikt energisystem med solpaneler och batteri som både förser bostadshuset med el och laddar elbilen. Dessutom laddas batteriet vid behov med el ur nätet under tider på dygnet då elen är förmånligast.
-
Huset som aldrig ska bli sjukt
Kasta bort alla möbler, böcker, dockskåp och allt som inte går att tvätta i 90 grader. Blockera passagen mellan nedre och övre våningen hermetiskt med plast. Och lämna bostaden inom en vecka.
-
Isa och Henrik satsade på solenergi
Under somrarna på Borstö är de självförsörjande på energi. Två kvadratmeter solceller var lösningen för stugan.