Datageniets smarta nollenergihus
Te? Var så god! 98-gradigt vatten ur kökskranen. Bastun varm? Någon på toa? Spjället öppet? Kolla dataskärmen i ditt rum. Välkommen in längs rutschbanan!
Rutschbanan slutar inne i grundaren av databasföretaget MySQL Monty Widenius’ källare intill slalombacken i Grankulla. Här samsas husets värmesystem med hjärtat till det Widenius nu arbetar med, den öppna databasen MariaDB. Bredvid tornar boklådor upp sig. Den märkliga bokhyllan har ännu inte kommit. Möbler måste specialbeställas, för väggarna är inte raka.
Huset på 900 kvadratmeter, i tre våningar, är en fascinerande kombination av miljötänk och lyxiga bekvämligheter. Men det tog också fem år att bygga. Plus ett i rätten, för grannarna tyckte huset skulle stå längre bort på tomten.
Huset är byggt som en fjäril, har hemliga rum och stora fönster mot söder för att samla upp så mycket solvärme som möjligt. På taket mot söder finns tre solfångare för uppvärmning av vatten. Ännu väntar Monty på fyra solpaneler för el. Väggarna är tjocka, 60 centimeter, fönstren superisolerade, taket och golven nästan lufttäta. Ventilation är a och o och ventilationsluften återanvänds för att ta tillvara värme. Dörrarna får aldrig lämnas öppna för att värmeenergin inte ska släppas ur huset. Hemmet är ett nollenergihus. Det betyder att huset inte ska använda mer värmeenergi under året än vad det själv tillför. I juni får Monty se om han har lyckats. Då har familjen bott ett år i huset och han får statistik över energiförbrukningen.
Monty kastar några vedklabbar i brasan som är dubbelriktad med glas både mot arbetsrummet och salen. I brasan finns ett stort element som värmer upp vatten som sen åker in i systemet och leds ut som golvvärme eller hett tvättvatten i bastun. Efter en bastu smiter till exempel inte värmen ut, utan tas tillvara. Likaså värmen som hans datorer alstrar. Visst drar datorerna mycket el, men nu värmer de samtidigt upp huset.
– Summan blir nära plus minus noll, säger Monty. Antingen betalar man för datorernas ström eller för uppvärmingen. Det ena ”blir gratis”.
Under huset sträcker sig fem sneda, flera hundra meter långa borrhål ner i berggrunden. Monty har satsat på bergvärme. Det betyder att värmeenergin ur marken utvinns och tas till vara för uppvärmning. Samtidigt vill han kyla ner datorerna och sin vinkällare, fylld med vinet som råkar heta Monty, specialbeställt från Spanien. Tre av borrhålen är därför för avkylning.
– Jag ville också ta tillvara smutsvattnet efter dusch eller bad, rena det och återanvända det som spolvatten för toaletterna för att minska vattenkonsumtionen, men det klarade teknikerna inte av att lösa. Men det ska jag nog ännu lyckas med, hoppas Monty.
Miljömässiga synder är en inomhustemperatur på 24 grader, ”Värmen är ju gratis hos oss” och enorma dubbelkylskåp för mat, ett stort kylrum för grönsaker och en frysbox som är ett litet rum, dit flera personer ryms in och fryssakerna är praktiskt nåbara på olika hyllor. I köket finns en vanlig vattenkran och dessutom en kokvattenkran. Under den bor en tryckkokare. När du öppnar kranen så kommer det omedelbart ut kokande vatten. Du kan koka ägg eller använda det till te.
– Kranen är inte ens dyr, så den rekommenderar jag för alla. Du sparar energi, vatten och tid, säger Monty.
Livsfarligt? Nej. För vattnet kommer ut som en spray blandad med luft, så man bränner sig inte fast man sätter handen under. Det svider till, men det är allt.
Hur fungerar då hela den här helheten? Jo, allting är datoriserat. På väggarna hänger dataskärmar där man till exempel kan följa med temperaturen i alla rum, höja eller sänka den, se om spjällen är öppna, sätta på bastu, släcka valfria lampor eller allihop (alla hundratals spotar i huset är led-lampor), men också via infraröd teknik kolla om någon är i ett rum. För att gäster inte ska bli förtvivlade har Monty själv programmerat ett trettiotal förenklade strömbrytare på olika håll i huset som ger en färre alternativ: släck lamporna du ser, släck allt i rummet.
– Monty tycker om att skoja med gästerna och kan kanske plötsligt distanssläcka lamporna i deras rum, ler hans fru Anna.
Nu trivs hon, de fyra barnen, två hundarna, fyra katterna, två sköldpaddorna, råttorna, ökenråttorna och marsvinen bra i huset. Men första natten tyckte Anna var kuslig, eftersom huset verkade leva ett eget liv. Det hördes biip biip härifrån och därifrån och man visste inte riktigt vad som var på gång.
Men vad händer om datorerna kraschar? Kan man tända en lampa manuellt?
– Nej det går inte. Men jag har ett back-up-system, berättar Monty, som nu också planerar att skaffa en generator, eftersom eltillförseln i Grankulla inte är så stabil som han först trott.
Men för Monty räcker det inte med ett grönt hus. I garaget blänker Teslan, elbilen som påminner lite om en jaguar. Men var är dörrhandtagen? Bzz. Ett tryck så glider de fram och man kan gå in. Till höger om ratten sitter en enorm, säkert 17-tumsskärm. Härifrån sköts navigatorn, luftkonditioneringen, telefonen, energiförbrukningen, internet m.m. Var är motorn? Vi öppnar framhuven. Nej. Plats för två kappsäckar. I bakluckan? Nej. Plats för ännu mer, i två våningar. Batteripacken ligger under golvet och syns inte. Bilen väger också två ton.
Men tyngden märks inte. Den accelererar från 0 till 100 på 4,6 sekunder, ljudlöst och utan avgaser, berättar Monty nöjt.
En natts laddning i ett vanligt vägguttag och tanken är full till priset av 10 euro. Med det kan Monty köra motorvägen till Åbo, tur och retur. På snabbstationerna kan han på 15 minuter ladda el för 200 kilometers körning.
– Längs kusten finns det redan laddningsstationer, men det skulle behövas fler i norr. Särskilt en i Tammerfors, anser Monty.
Imponerade av bilen ska vi återvända till huset från garaget. Men dörren går inte upp. Huset har stängt ut oss.
– Här har planerarna glömt att man skall kunna öppna dörren inifrån garaget, konstaterar Monty och går ut till huvudingången genom snön i strumpfötterna – måste fixas!
Det känns befriande att ett superhus inte är perfekt. Monty ger några råd till den som planerar ett ekohus: Planera varje detalj, skriv ner allt och ta inte för givet att arkitekten, byggmästaren eller någon inblandad förstått vad du vill ha. Följ själv med varje moment av bygget, för allt kan gå fel. Se framför allt till att planerarna har ritat in utrymme för alla maskiner, paneler och rör. Den detaljen hade Montys planerare nämligen glömt bort.
Montys hälsning till beslutsfattarna
– Slopa momsen på miljövänligapparatur. Det kunde staten hjälpa med. I dagsläget är det förbaskat dyrt, så få bygger miljövänligt.
– Stifta lagar så det blir lönsamt och möjligt för privathushåll, t.ex. med solpaneler som tidvis producerar för mycket el, att sälja den till elnätet. Här är det elbolagen som bromsar. De vill inte riskera att vinsterna minskar.
– Följ Norges exempel: Slopa skatten på miljöbilar, låt dem parkera gratis och köra i bussfilerna. Utsläppen skulle minska och bilparken förnyas. Det vore bra för företagen som skulle satsa mer på innovationer med miljöförtecken.
Var börja förgröna hemmet?
Montys råd steg för steg:
- Byt alla lampor till Led-lampor
- Installera en kokvattenkran. Det är det energisnålaste sättet att koka vatten på och kranen är inte ens dyr
- Bygg en öppen spis som värmer upp vatten som sen kan ledas ut som golvvärme
- Investera i bergvärme
- Installera solfångare och solpaneler
Text: Henrica Mercadante
Foto: Magnus Östman
Tidigare publicerad i tidningen Finlands Natur nr 1/2015.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Energisnålt med egen produktion
I Korpo har en ombyggd ladugård blivit ett energisnålt bostadshus där sol, vind och ved ger värme och el.
-
Enkelt pelletsystem värmer hela huset
Emilia Söderlund och Henri Heikkinen köpte ett hus på landet utanför Karis år 2009. Det första de gjorde var att slänga ut oljepannan och ersätta den med ett miljövänligt alternativ. Deras val är pellets.
-
Isa och Henrik satsade på solenergi
Under somrarna på Borstö är de självförsörjande på energi. Två kvadratmeter solceller var lösningen för stugan.
-
Jorden värmer
På ett år sparade Villa Elfvik 57 megawattimmar elström jämfört med föregående år. Det motsvarar elförbrukningen i ett egnahemshus med fyra invånare under tre år. Omräknat i koldioxid motsvarar inbesparingen utsläppen från en personbil som kör 75 000 kilometer.
-
Jörgen slängde ut värmepannan
Jörgen och Sanna-Liisa Pihlflyckt bor i Sibbo i ett hus från 1910. År 2010 slängde de ut oljepannan och installerade jordvärme.