Miljövänlig energi
Det går att producera el och värme på ett miljövänligt sätt. Utnyttja energi från förnyelsebara källor!
Här ger vi tips om hur man kan värma upp egnahemshus och fritidshus med energi från förnyelsebara källor och hur man själv kan producera el med småskaliga tekniska lösningar.
Du som äger ett egnahemshus eller en stuga, och kan påverka energilösningarna i byggnaden, hittar här inspirerande information för en miljövänlig energiomväxling.
FAQ om miljövänlig energi
Produktion av värme och el ger upphov till många slags utsläpp. Egnahemshusen och fritidshusen i Finland värms ännu till en stor del med fossila bränslen och kärnkraft. Värmeproduktion och hushållens elanvändning ger upphov till omkring en tredjedel av de klimatstörande utsläppen i Finland (källa: www.ilmasto-opas.fi).
Det är dags för en energirevolution! Vi har redan den nödvändiga tekniken för egnahemshus att övergå till miljövänliga energilösningar. Ny teknik och bättre planering banar väg för energisnåla hus som inte behöver så mycket uppvärmning. Dessutom är det ekonomiskt konkurrenskraftigt. Småskalig elproduktion och individuell uppvärmning av byggnader lyfts dessutom upp som ett prioritetsområde i den nationella energi- och klimatstrategin till år 2030 (Arbets- och näringsministeriets publikationer, Energi, 5/2017).
Solberättelser – erfarenheter av energiomställning i Svenskfinland
Vill du höra hur andra husägare upplevde övergången till solenergi? Här nedan bland våra Solberättelser kan du läsa om hur finlandssvenska familjer har upplevt insamlingen, produktionen och användningen av solenergi. Hör hur Tom och Emma samlar in passiv solvärme med hjälp av en mörk mur som suger åt sig solstrålarnas ljus eller hur Christer får varmt vatten i huset tack vare solfångarna på taket. Eller är du kanske intresserad av bergvärme? Hör hur Erik gick tillväga för att få bergvärme till sitt hem.
Solberättelserna handlar om hur det gick till när hushåll på olika håll i Svenskfinland började värma upp sitt hem eller producera el med energi från förnybara källor. En del Solberättelser är artiklar skrivna av journalister, medan andra är personliga bloggar. Dessutom finns det solberättelser i videoformat. Du hittar alla filmer på Natur och Miljös Youtube-kanal.
Ta del av Solberättelser från Svenskfinland
Solen ger 70 procent av familjens el
Datageniets smarta nollenergihus
Solen har värmt vårt hus i 15 år
Stefans alternativa energilösningar
Starkt solsken får Christian att mysa
Självförsörjande på värme i Degerös skogar
Maximal energiproduktion med rörlig solfångare
Lärorikt och energismart när Taevs byggde hus
Isa och Henrik satsade på solenergi
Huset som aldrig ska bli sjukt
För Leif finns inga alternativ
Framtidens energiförsörjning i Esbo
Enkelt pelletsystem värmer hela huset
Energisnålt med egen produktion
"Det här är ingen solskenshistoria"
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
"Det här är ingen solskenshistoria"
Petra Granholm berättar i bloggtexten nedan om hur det gick till när familjen kastade ut oljepannan och satsade på pelletsvärme och solenergi istället.
-
Energisnålt med egen produktion
I Korpo har en ombyggd ladugård blivit ett energisnålt bostadshus där sol, vind och ved ger värme och el.
-
Enkelt pelletsystem värmer hela huset
Emilia Söderlund och Henri Heikkinen köpte ett hus på landet utanför Karis år 2009. Det första de gjorde var att slänga ut oljepannan och ersätta den med ett miljövänligt alternativ. Deras val är pellets.
-
Framtidens energiförsörjning i Esbo
På Sommaröarna i Esbo finns ett unikt energisystem med solpaneler och batteri som både förser bostadshuset med el och laddar elbilen. Dessutom laddas batteriet vid behov med el ur nätet under tider på dygnet då elen är förmånligast.
-
För Leif finns inga alternativ
Bergkullastiftelsen har gjort sig känd för sina innovativa energilösningar. Stiftaren Leif Nordqvist gav oss i det åländska höstrusket en inspirerande rundtur i Bergkullaområdet bland solpaneler, isolering och pelletskaminer. Trots att man nu bygger två nya energismarta hus har Leif siktet på ännu ambitiösare mål: De ska bli självförsörjande på el.