Nytt program skyddar skog på Åland
Åländska skogsägare har kunnat ansöka om frivilligt biotopskydd för första gången i höst. Inom ramen för det nya skyddsprogrammet kan skogsägare få ekonomisk ersättning för att skydda skog i stället för att avverka den. Efter att ansökningstiden tog slut den sista oktober hade 22 ansökningar skickats in.
Naturvårdsintendenten David Abrahamsson har ansvarat för att utveckla det frivilliga biotopskyddet. Åland har hittills inte haft ett liknande frivilligt skyddsprogram som Metso-programmet i Finland.
- Det har kommit önskemål från skogsägare om att få ett liknande program till Åland, säger Abrahamsson.
Det frivilliga biotopskyddet är utformat så att om man har en biotop på sin skogsmark som är skyddad i lag, så kan man ansöka om att skydda en större areal kring det område som redan per automatik är skyddat.
- Tanken är att om ett område redan har konstaterats ha ett skyddsvärde, är det högre sannolikhet att det finns värdefulla arter också i den omkringliggande skogen. Och så bidrar det till en större resiliens om ett större område fredas.
Biotopskyddet är tidsbundet och beviljas för 10 år.
- Det kan låta som en kort tid, men vi tog modell av Metso-programmet som också har samma tidsram, och det har varit populärt. Efter det har många skogsägare gått vidare till permanent skydd.
Att göra om skogen till naturreservat har varit möjligt sedan tidigare på Åland. Det tidsbundna skyddet fyller därmed en lucka på Åland.
Nu börjar arbetet med att behandla ansökningarna och sålla fram de mest värdefulla skyddsobjekten. Abrahamsson bedömer att budgeten på 100 000 euro inte kommer att räcka för att lösa in alla områden, eftersom vissa har ansökt om skydd för stora arealer.
Planen är att det frivilliga biotopskyddet ska bli kontinuerligt med en årligen återkommande ansökningsrunda.
Text: Emma Strömberg