Vad är naturbaserade lösningar?
Definition av begreppet naturbaserade lösningar
EU-kommisionen beskriver begreppet naturbaserade lösningar som:
lösningar som är inspirerade och stöds av naturen, som är kostnadseffektiva, ger samtidigt miljömässiga, sociala och ekonomiska fördelar och bidrar till att bygga motståndskraft. Sådana lösningar för in mer, och mer mångsidig, natur och naturliga inslag och processer i städer, landskap och havsområden genom lokalt anpassade, resurseffektiva och systematiska insatser.
Naturbaserade lösningar är alltså strategier som baseras på naturliga processer och ekosystem för att hantera olika miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningar. Målet med dem är att skydda, upprätthålla och/eller återställa ekosystem för att gynna både naturens och samhällets välbefinnande. Lösningarna är ofta multifunktionella och tacklar således flera utmaningar samtidigt.
Vad innebär naturbaserade lösningar i praktiken?
Naturbaserade lösningar omfattar åtgärder som vidtas i samverkan med naturen för att hantera problem som bland annat klimatförändringar, vattenföroreningar och förlust av biologisk mångfald. Tillvägagångssättet innefattar ofta att förbättra ekosystemtjänster, såsom vattenfiltrering, kollagring och naturliga skydd mot översvämningar.
Naturbaserade lösningar är avgörande för klimatanpassningen. Till exempel kan restaurering av våtmarker stabilisera vattenflödet och näringskretsloppet, medan återbeskogning kan binda koldioxid från atmosfären och förbättra luftkvaliteten. Genom att dra nytta av ekosystemens naturliga funktioner, erbjuder naturbaserade lösningar motståndskraft mot extrema väderfenomen och miljöförändringar, samtidigt som de stödjer biologisk mångfald och samhällsutvecklingen.
Konkreta naturbaserade lösningar för ett renare Östersjön
Naturbaserad vattenförvaltning i skogar
Några exempel på naturbaserade lösningar i skogen är att:
- Tillämpa kontinuitetsskogsbruk
Genom att alltid bevara en betydande del av trädbeståndet gynnas skogens förmåga att ta upp näring, minska erosion och stabilisera grundvattennivån.
- Återväta utdikade torvmarker
Torvmarker som återväts kan fungera som vattenlagringsområden och binda koldioxid, samtidigt som de bidrar till att öka den biologisk mångfalden och minskar risken för översvämning och torka.
- Skapa skyddszoner längs vattendrag
Dessa naturliga eller restaurerade bälten av växtlighet längs bäckar, åar och älvar fångar upp näringsämnen från avrinning innan de når större vattendrag och slutligen havet.
Återställda och konstruerade våtmarker
I Finland finns det omfattande avrinningsområden som leder ut i Östersjön, där naturbaserade lösningar kan bidra till att minska näringsutsläppen. Ett exempel är att:
- Återställa eller konstruera våtmarker
Dessa våtmarker kan skapas vid utkanten av åkermark eller i skogsdräneringssystem för att fånga upp näringsrikt vatten innan det når vattendrag som mynnar ut i Östersjön. Inhemska strandväxter vid våtmarkerna, som starr och vass, hjälper till att filtrera näringsämnen som kväve och fosfor och skapar samtidigt livsmiljöer för fåglar och insekter.
Restaurerade strandekosystem
För att förbättra kust- och strandområdets förmåga att binda näringsämnen kan följande naturbaserade lösningar implementeras:
- Restaurering av ekosystem på stränder, våtmarker och strandängar
Dessa ekosystem fungerar som ett naturligt filter som fångar upp överflödiga näringsämnen innan de når Östersjön. Genom att återställa strandvegetationen kring vattendrag och andra strandområden minskar näringsläckage från land samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas. Restaureringen kan innebära bland annat återinföring av inhemsk strandvegetation, vassröjning, strandbete eller bekämpning av invasiva arter på stranden.
- Hållbar vasslåtter
Denna metod kan fungera som en cirkulär och naturbaserad lösning för att gynna kustekosystemen. Vassen fungerar som ett naturligt näringsfilter och genom att skörda en del av vassbeståndet vid en igenväxt strand förhindrar man den bryts ner och frigör näringsämnen tillbaka i vattnet. Om man slår och avlägsnar vassen regelbundet i ett mosaikliknande mönster kan man således avlägsna näring och förbättra vattenkvaliteten, men samtidigt bevara vass som en livsmiljö för djuren som trivs i vassen. Den skördade vassen kan sedan användas till exempel som gödsel på åkrar.
Källor: Europeiska kommissionen, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Vad kan du göra för Östersjön på land?
Östersjön är ett av världens mest sårbara hav och är hårt drabbat av övergödning, föroreningar och klimatförändringar. För att skydda Östersjön måste vi reducera de diffusa näringsutsläppen från jord- och skogsbruk och samtidigt implementera lösningar som begränsar det oundvikliga näringsläckaget.
-
Vasslåtter som en multifunktionell lösning
Vasslåtter, alltså skörd av vass, är en metod som kan användas för att minska övergödningen i våra vatten. Vasslåtter kan också främja artrikedomen på stränderna och bidra till vassruggens funktion som kolsänka. För att maximera nyttan och minimera skador på de livsmiljöer som vassruggar utgör, är det ändå viktigt att skörda vassen på ett hållbart sätt.
Läs mer om artikeln: Vasslåtter som en multifunktionell lösning
-
Strandzoner till räddning!
Strandzoner utgör området mellan land och vatten och är avgörande i kampen mot övergödningen av Östersjön. Dessa områden utgör inte bara viktiga habitat, utan fungerar också som naturliga filter för näringsämnen och sediment. Genom att skydda och restaurera strandzoner kan vi minska näringsbelastningen på havet, förbättra vattenkvaliteten och stärka kustekosystemen. Välmående strandzoner är avgörande för havets framtid.
-
Våtmarker - naturens vattenreningsverk
Våtmarker är en av naturens mest mångsidiga och värdefulla ekosystem. Dessa blöta miljöer fungerar som viktiga filterzoner som bromsar upp näringsläckaget och håller kvar sediment. I takt med att klimatförändringar och mänskliga aktiviteter ökar trycket på våra vattenmiljöer, blir våtmarkernas funktioner allt viktigare, särskilt för Östersjön. Men vad är våtmarker egentligen, och hur kan vi dra nytta av dem samtidigt som vi skyddar dem?
-
Naturbaserat skogsbruk för ett renare Östersjön
Naturbaserade lösningar inom skogsbruket innebär att förbättra skogens naturliga funktioner. Genom att implementera naturbaserade lösningar i skogsbruket skapas förutsättningar för ett skogsbruk som skyddar biologisk mångfald, minskar negativa effekter på vattenkvalitet och minimerar mänsklig påverkan på ekosystemen både på land och till havs.
Läs mer om artikeln: Naturbaserat skogsbruk för ett renare Östersjön